Amintirile din sifonier. Ce comori ascunde mama?

Momentul in care umbli prin lucrurile mamei si dai peste o adevarata comoara…priceless. Lucruri de acum 25 de ani, pe care pana de curand le consideram invechite, demodate, mi se par acum minunate. Imi aduc aminte cum mama mea imi spunea acum cativa ani ca moda va reveni si eu nu o intelegeam de ce pastra „vechituri”.

 

Nu aveam de unde sa stiu ca int-o buna zi o sa recunosc ” avea dreptate mama”, ca o sa ajung sa port „vechiturile” cu atata mandrie, iar mama o sa ma priveasca admirativ. „Este un sentiment pe care nu il poti descrie in cuvinte, pe care il vei experimenta doar atunci cand vei fi mama,” a spus ea. Fara a fi mama, am inteles despre ce este vorba: faptul de a-ti privi propria fiica imbracata in hainele care atrageau deopotriva aprecieri si invidii acum 20 de ani, de a da viata unor obiecte pe care se asternuse praful…toate acestea te intorc in timp. Eu, odata cu ele, m-am intors in timp.

                                       

Mi-o imaginam pe mama imbracata cu aceeasi rochie, cu silueta de acum 20 de ani, ma intrebam ce pantofi asorta la ea, ce geanta, ce parfum lasa in urma ei, cati intorceau capul dupa ea si daca printre ei era si tata. Proband pe rand  fiecare din minunatiile descoperite, mi-am adus aminte de mine, mica, stand pe pat si privind imaginea mamei reflectata in oglinda. Imi placea sa o privesc cum se machia, cum se aranja, indiferent de ocazie. Exaltam de bucurie cand ma lasa sa-i aleg tinuta, sau sa-i probez pantofii si nu se supara daca veneam la ea cu tocul intr-o mana si restul pantofului in cealalta. Mai rau imi parea mie, decat ei si trebuia sa treaca ceva timp pana sa ma iert si sa ma impac cu gandul ca am distrus pantofii pe care intentionam sa ii port peste ceva ani. Eram multumita de mine, atunci cand imi cerea sfaturile, sau se bucura ca am fost „mult mai inspirata decat ea” si am reusit sa asortez culorile intre ele. Faceam inventarul fiecarui parfum sau ruj, fiecarei margica in parte si imi spuneam ca „asa voi fi si eu cand voi fi mare”. Ea m-a invatat sa fiu cocheta, aranjata, sa nu ies niciodata din casa, pana nu imi place ce vad in oglinda.

Cum comoara din dulapul mamei numara multe obiecte, m-am rezumat sa va prezint azi doar accesoriile, dar promit sa revin si cu hainute. Va propun in schimb sa faceti toate acest exercitiu, neaparat cu mama langa voi.

To be contiuned…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *