Fumatul provoacă în mod direct 20% dintre cazurile de cancer

Fumatul nu provoacă doar cancer de plămâni şi laringe, ci şi în mod direct, 20% dintre cazurile de cancer care apar în fiecare an – dintre care aproximativ 40.000 în Spania – după cum indică o cercetare a Institutului catalan de oncologie, consemnată joi de EFE. 

Studiul constată, pe baza unei cercetări efectuate pe un eşantion de peste 440.000 de persoane, pe durata unei perioade medii de 11 ani, că fumatul provoacă 80% dintre tumorile de la plămâni şi laringe, şi între 20% şi 50% dintre celelalte tumori respiratorii, digestive sau ale tractului urinar xcode 10.1 다운로드. Din eşantionul menţionat, peste 14.000 de persoane au dezvoltat, în perioada menţionată, o tumoare legată de fumat.

Provocate direct de fumat sunt 25% dintre formele de cancer la ficat, 14% dintre cele de la ovare şi 8% dintre cele de rinichi, mai arată studiul – ale cărui concluzii au fost prezentate joi de Institutul menţionat, cu ocazia Zilei mondiale împotriva tutunului, care este marcată vineri, 31 mai 소닉 히어로즈 다운로드.

În Spania apar în fiecare an aproximativ 200.000 de noi cazuri de cancer, iar cercetătorii estimează că aproximativ 40.000 dintre acestea sunt provocate direct de tutun şi fumat 무신 조자룡 다운로드. În opt ţări europene – Italia, Spania, Marea Britanie, Olanda, Grecia, Germania, Suedia şi Danemarca – fumatul este responsabil pentru apariţia a aproximativ 270.000 de noi cazuri de cancer, mai arată concluziile studiului 호텔델루나 7화 다운로드.

Acesta face parte dintr-un proiect european de cercetare asupra cancerului şi nutriţiei, efectuat asupra persoanelor provenite din 10 ţări europene, recrutate în anii 90, şi urmărite de-a lungul timpului – cu observaţii asupra stilului de viaţă, obiceiurilor alimentare, exerciţiilor fizice sau consumului de tutun for Korean 2020 educational institutions.

sursa articol: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *