O problema cu care fiecare dintre noi s-a confruntat cel putin o data in viata este matifierea parului. Pur si simplu, din senin (sau cel putin asa am eu impresia), se intampla ca parul sa fie mat si lipsit de orice stralucire chiar daca folosesti aceleasi produse ca de obicei.
Si atunci te intrebi: daca folosesc aceleasi produse si le aplic asa cum o fac intotdeauna, ce s-a schimbat?
Principalii factori care cauzeaza matifierea parului sunt: alimentatia inadecvata, stresul, ultravioletele, folosirea uscatorului de par, a placii si a ondulatorului, curele de slabire neadecvate, lipsa calciului, a vitaminelor si a mineralelor, folosirea incorecta a produselor destinate parului si vopsirii excesive. In aceste situatii cuticula, care are rol protector, incepe sa se deterioreze, cauzand distrugerea treptata a structurii interne.
Cand te confrunti cu aceasta problema nu trebuie sa te panichezi pentru ca exista cateva metode simple si la indemana oricui pentru a remedia situatia. In primul rand, incepe cu clatirea parului care trebuie facuta cu apa calduta spre rece. De asemenea, nu este indicat sa folosesti apa fierbinte atunci cand te speli pe cap. Apa calda este suficienta pentru a deschide cuticula si pentru a-i permite sa absoarba toate ingredientele active din produsele pe care le folosim, dar pe care trebuie sa o ajutam sa se inchida folosind apa mai rece pentru clatirea parului.
O alta metoda la indemana oricui este periajul zilnic care ajuta la stimularea circulatiei sanguine a pielii capului si la distribuirea uleiurilor naturale pe toata lungimea parului. Astfel nu va mai exista o concentratie mare de uleiuri la radacina firului de par care sa favorizeze aspectul inestetic de par gras. Se recomanda folosirea unei perii din par natural si efectuarea intre 50 si 100 de miscari atente.
De asemenea, trebuie sa avem in vedere ca aceasta problema poate fi cauzata de factori interni. In aceste conditii, alimentatia este foarte importanta. De exemplu, trebuie evitate urmatoarele alimente: mancarea de tip fast-food, mancarea chinezeasca, alimentele semi-preparate, carnea rosie, cartofii prajiri, dulciurile procesate si bauturile carbogazoase.
Pe lista alimentelor recomandate se afla legumele proaspete (ridichile, sfecla, morcovii, rosiile si castravetii), boabele uscate de naut, linte sau fasole, lectate slabe si proteinele slabe in grasimi animale. Puteti adauga un plus de ajutor printr-o cura interna cu Vitamina C si complexul B sau puteti incerca celebra cura pe baza de drojdia de bere administrata sub forma de capsule.
O solutie cu efect rapid ar fi aplicarea mastilor speciale sau chiar a celor naturale, preparate in casa. Cele mai eficiente ingrediente in redarea stralucirii parului sunt: mierea, galbenusul de ou, berea dar si uleiurile naturale. Puteti folosi separat sau adauga in mastile preparate in casa unul dintre urmatoarele ingrediente: uleiul de masline, uleiul de argan, uleiul de cocos, uleiul de ricin, uleiul din germeni de grau si uleiul esential ylang-ylang.