10 detalii pe care trebuie sa le contina un CV impecabil


Cauti un loc de munca, aplici la diverse job-uri si totusi nimeni nu te suna inapoi? Poate ca Cv-ul pe care il ai, nu este suficient de bine facut sau nu atrage destul de mult incat sa fii contactata pentru un interviu de angajare. Noi venim in ajutorul tau cu 10 sfaturi importante pe care ar fi bine sa le iei in considerare daca vrei ca CV-ul tau sa fie unul impecabil.

 

 

1. ATENTIE LA GRESELILE GRAMATICALE

CV-urile care nu sunt redactate corect din punct de vedere gramatical, nu numai ca ies in evidenta in mod eronat, dar trimit si un mesaj nedorit anagajatorului – acela ca esti o persoana grabita, neatenta sau chiar needucata. Verifica-ti CV-ul de mai multe ori inainte de a-l trimite si asigura-te ca este scris corect.

12. CV-ul TREBUIE SA FIE SCURT DAR COMPLET

Din cauza timpului limitat al celor de la HR, CV-urile exagerat de lungi, care contin foarte multe detalii, nu sunt citite. Cel mai indicat ar fi ca CV-ul tau sa se intinda pe maximum 2 pagini. Daca experienta ta profesionala depaseste 10 ani vechime, ar fi bine sa o comprimi intr-o singura sectiune, spre final.

3. EVIDENTIAZA-TI ABILITATILE

CV-ul este de fapt o reclama personala a ta, care iti scoate in evidenta talentele si capacitatile. Obisnuieste-te sa acorzi atentie acelor abilitati care consideri ca te caracterizeaza cel mai bine si te diferentiaza de ceilalti. Ar fi bine sa dai exemple pentru anumite afirmatii, cum ar fi „lucrul in echipa” sau sa detaliezi un rol specific pe care l-ai avut intr-un proiect major, la un job precedent.

4. ADAPTEAZA-TI CV-UL LA JOB-UL PENTRU CARE APLICI

Oricat de bun ar fi, acelasi CV nu corespunde cu orice loc de munca. A-l adapta in functie de postul pentru care aplici, nu inseamna a minti sau a introduce in CV informatii eronate cu privire la experienta ta profesionala, ci a personaliza CV-ul pentru a-i arata angajatorului ca esti cu adevarat interesata de oferta lui.

5. NU ITI ETALA OBIECTIVELE2

Toata lumea isi doreste sa ajunga mare, sa aiba propria firma, o multime de angajati si o cariera stralucita. Problema este ca un viitor angajator te va vedea ca pe o amenintare, ca pe un potential concurent si un „inamic”, iar acestia sunt mai usor de invins cat  inca sunt nesemnificativi. Cel mai bine ar fi sa iti pastrezi planurile de viitor pentru tine si sa nu le mentionezi in CV.

6. NU INCARCA GRAFIC CV-UL

Floricelele si stelutele folosite ca marcatoare de paragrafe sau fonturile ciudate nu au ce sa caute intr-un CV realizat corect.  Ele il vor distrage pe cititor si iti vor crea o imaginea unei persoane lipsite de seriozitate.

7. ATENTIE LA E-MAIL-UL SI LA ADRESA PE CARE LE MENTIONEZI IN CV

Nimeni nu doreste sa vina in vizita la tine acasa sau sa iti trimita vreo felicitare de ziua ta, deci la rubrica „adresa” nu este nevoie sa mentionezi toata adresa din buletin, ci este suficient sa completezi numele strazii si orasul in care locuiesti. In ceea ce priveste adresa de e-mail, evita sa folosesti adrese cu pseudonime cum ar fi papushik25@…. sau blondasexy82@…. . Cel mai bine ar fi ca pe acestea sa le pastrezi pentru prieteni, in timp ce pentru CV sa iti creezi o adresa de e-mail, serioasa, de genul nume.prenume@gmail.com. Rezista tentatiei de a scrie anul nasterii, anul curent sau varsta pe care o ai in momentul redactarii CV-ului.

48. AI GRIJA CE „CALITATI” ITI ETALEZI

Nu spune despre tine ca esti o persoana energica si petrecareata, nu te recomanda ca avand un spirit organizatoric dezvoltat sau ca fiind caracterizata de profesionalism si nici nu insirui o serie de pasiuni mult prea personale, cum ar fi fapul ca iti place sa mergi la karaoke sau la Spa, sa gatesti sau sa faci castele de nisip. Ar fi bine sa renunti si la clasica enumerare „muzica, lectura si calatoriile” si sa exemplifici pasiunile tale prin cateva premii obtinute (daca este cazul vreunui sport sau al unei activitati artistice).

9. SELECTEAZA CU ATENTIE POZA PE CARE O PUI IN CV

Deci nu este obligatorie, poza din CV este foarte problematica. Evita sa folosesti o poza in care apari la vreo petrecere, la propria-ti nunta, imbracata in rochie de mireasa, sau pe plaja la mare, in costum de baie. Evident, nu sunt indicate nici pozele in care esti imbracata sumar sau adopti o pozitie indecenta. Cele mai corecte poze, sunt cele asemanatoare pozei din buletin, in care fundalul este alb sau negru, iar tu ai o figura serioasa.

10. REFERINTELE SI SCRISOAREA DE INTENTIE3

Referintele intr-un CV nu sunt necesare dupa fiecare loc de munca in parte. Ele pot fi scrise la sfarsit, evident, cu acordul persoanelor al caror nume in mentionezi si asigurandu-te ca acele persoane pot fi gasite si pot avea cateva cuvinte frumoase de spus despre tine. Nu trimite niciodata un CV fara o scrisoare de intentie in care sa ii explici putin angajatorului de ce esti tu omul potrivit pentru job-ul la care aplici.

 

 

Surse foto: www.icloud.com, www.stanation.com, www.squidoo.com