CV-ul tau trebuie sa fie insotit intotdeauna de o scrisoare de intentie. Aceasta plaseaza CV-ul respectiv intr-un context, explica circumstantele fiecarui aspect important, chiar daca este vorba de anumite realizari deosebite in cadrului unui job sau o pauza in cursul carierei tale. De asemenea, scrisoarea de intentie este modul principal in care poti sa demonstrezi ca ai inteles cum functioneaza respectiva companie si in ce fel ti se potriveste. In timp ce un CV iti prezinta aptitudinile, o scrisoare de intentie prezinta motivatia ta si disponibilitatea pe care o ai pentru acel job.
Asa ca, scrisoarea de intentie nu este doar un lucru pe care il atasezi CV-ului. Din contra, aceasta are importanta cel putin egala cu CV-ul si de cele mai multe ori este elementul decisiv pentru o slujba importanta. Asa ca putina atentie in scrierea scrisorii poate sa iti aduca un interviu si o sansa buna de a obtine slujba.
In primul rand, adreseaza-te cuiva. Daca stii numele angajatorului sau directorului de Resurse Umane e bine. Daca nu, afla-l! Un telefon sau o cautare pe pagina de internet a firmei poate sa rezolve acesta problema. In acest fel, vei demonstra atat respect fata de persoana si compania respectiva, dar si faptul ca esti interesat in mod deosebit de acel post.
In general, structura paragrafelor este cam aceeasi. Acest lucru nu inseamna ca toate scrisorile trebuie sa fie la fel. Din contra, daca structura e aceeasi, asta o sa evidentieze si mai mult calitatile tale specifice. Prin urmare, incearca sa respecti si tu aceasta structura:
• Primul paragraf – mentioneaza pentru ce post aplici si de ce crezi tu ca esti cel mai bun candidat pentru acel post. Nu face o introducere pompoasa sau prea lunga pentru ca va plictisi. Tinteste concizia in acest prim paragraf.
• Al doilea paragraf – ofera detalii despre cum poti sa contribui in cadrul companiei. Explica de ce esti interesat de un astfel de job si ca stii deja despre ce e vorba. Arata ca stii destul de multe despre companie si ca le porti un mare respect.
• Al treilea paragraf – scrie despre telurile tale legandu-le de domeniul companiei si de postul pentru care vrei sa aplici. Totusi, nu incerca o formulare gen “caut o poziţie unde abilităţile mele să fie folosite şi recunoscute la adevarata valoare”, pentru ca risti sa pari infatuat si ca angajatorul sa treaca peste aplicatia ta, in ciuda faptului ca esti un om valoros.
Ultimul paragraf ar trebui sa contina actualul tau loc de munca ( daca este cazul ), un numar de telefon, orele intre care poti fi gasit cu usurinta, si o adresa de mail. La final, pastreaza tonul oficial al scrisorii si foloseste drept formula de incheiere: “Cu sinceritate,” sau “Al/A dumneavoastra cu stima,”.
Nu este greu sa realizezi o scrisoare de intentie, asa ca investeste putin timp in scrierea ei si poti avea beneficii enorme. Nu toata lumea acorda importanta cuvenita scrisorilor de intentii, deci poti avea un avantaj din start pentru jobul respectiv pentru ca vei arata ca esti un profesionist si ca iti doresti cu adevarat un post in acea companie.