Job hopping

Schimbarea frecventa a locurilor de munca, cunoscuta si sub numele de job-hopping, se poate dovedi, mai ales in prezent, cea mai rapida modalitate de a obtine o crestere salariala, insa pe termen lung, trecerea rapida de la un job la altul dauneaza perspectivelor in cariera, potrivit celui mai recent studiu realizat de Universitatea British Columbia.

Angajatii care isi schimba frecvent locul de munca ajung sa castige in cele din urma mai putin decat colegii lor cu un loc de munca stabil , potrivit studiului realizat de Universitatea British Columbia. Mobilitatea poate reprezenta un adevarat avantaj in primii ani de angajare, fara a fi alaturata demisiilor, exceselor sau plecarilor din cauza unor probleme familiale.

Job-hoppingul, un fenomen care castiga teren pe piata muncii In acest caz, mobilitatea fie moderata, fie ridicata, poate conduce la castigarea unor venituri mai mari fata de angajatii care au un loc de munca stabil.
Insa, in afara acestei situatii, studiul arata ca salariile au scazut pe masura ce mobilitatea a crescut.

Desi utilizarea unei astfel de strategii pentru a-ti mari salariul pare avantajoasa, pe terment lung, job hopperii vor fi pusi in situatia de a nu mai fi luati in considerare de catre angajatori datorita instabilitatii profesionale. Unul din motivele pentru care angajatii cu o mobilitate ridicata au salarii mai mici se datoreaza in majoritate  “esecului” de a fi capabil sa ramana in cadrul unei organizatii mai mult de 5 ani, de-a lungul carierei profesionale.

De asemenea, studiul a aratat ca job hopperii isi petrec mult timp fara a avea un loc de munca, iar un procent important al celor care si-au schimbat jobul in reprezint cei care au demisionat de la precedentul loc de munca. In timp ce barbatii au fost concediati mai des decat femeile, cele din urma si-au schimbat de cele mai multe ori locul de munca invocand motive familiale.