Lideri pentru Justitie – Program de leadership pentru tineri juristi romani

Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundatiei Konrad Adenauer lanseaza apelul la  candidaturi pentru cea de-a 5-a editie a programului de leadership pentru tineri juristi romani – Lideri  pentru Justitie (Leaders for Justice).

Programul este deschis studentilor la drept (aflati in ultimul an de studiu), masteranzilor, doctoranzilor si tinerilor juristi aflati in primii 5 ani de cariera. Trimiteti candidatura in limba engleza la adresa doru.toma@kas.de pana la data de 20 octombrie 2013.

Vor fi selectati 20 de tineri cu potential de lideri!
• Candidatura trebuie sa contina:
• un CV
• scrisoare de motivatie de o pagina
• un eseu de maxim 2 pagini in care sa prezinti o schimbare pe care ai dori sa o aduci sistemului de justitie din Romania: alege o schimbare, descrie-ne ce ar presupune si cum ar trebui sa arate sistemul dupa implementarea acesteia.

Toate documentele trebuie redactate in limba romana, Times New Roman 12, distanta 1,5 intre randuri.

Procesul de selectie va consta din 3 etape:
• preselectarea aplicatiilor scrise
• interviuri cu candidatii preselectati (11 – 17 Noiembrie 2013)
• assesment center

Atat candidatii selectati cat si cei respinsi vor fi informati prin e-mail.
Comunicarea rezultatului final: 6 decembrie 2013
Sesiunile de training: februarie – Iunie 2014

Scurta descriere a programului
• Scopul principal al programului il reprezinta formarea unei retele de tineri motivati care sa isi asume valorile statului de drept si integritatea profesionala ca repere fundamentale in activitate si care sa fie pregatiti sa promoveze aceste valori in randul colegilor de breasla.
• Obiectivele acestui program sunt instruirea unor tineri juristi talentati, astfel incat sa devina adevarati lideri, inzestrarea acestora cu abilitati esentiale in acest sens, precum si cu informatii de substanta cu privire la principiile democratiei si ale statului de drept, si nu in ultimul rand cu cele de etica profesionala. Tinerii selectionati vor fi implicati in proiecte individuale si de grup pentru a avea o intelegere practica asupra a ceea ce inseamna sa fii un adevarat lider.
• Grupul tinta al acestui program este constituit din 20 de tineri juristi – studenti la drept aflati in ultimul an de studii, masteranzi, doctoranzi sau absolventi de studii juridice aflati in primii 5 ani de cariera profesionala, care au potentialul de a deveni lideri. Tinerii selectionati, provenind de pe intreg teritoriul Romaniei si din toate domeniile vietii juridice. Ei trebuie sa fie motivati sa isi asume un rol proactiv in evolutia sistemului juridic si socio-politic din Romania.
• Activitatile cuprinse in acest proiect vizează trei componente majore: abilitatile de leadership; intelegerea mecanismelor din sistemul de justitie si interactiunea cu personalitati din domeniu; simularea unor procese decizionale concrete din sistemul de justitie.
• Rezultatul acestui program de leadership va consta in instruirea sustinută a celor 20 de tineri juristi si crearea unei retele nationale de tineri profesionisti in domeniu. Ne dorim ca prin acest program participantii sa-si modifice atitudinile si conduita, sa-si dezvolte aptitudinile de lideri, dar si capacitatile si modalitatile de actiune si sa devina astfel adevarati agenti ai schimbarii.


Ce presupune Lideri pentru Justitie 2014?

• 6 sesiuni de training dedicate dezvoltarii abilitatilor de lideri:
1. Viziune si creativitate (februarie, Sibiel)
2. Cum sa lucrezi in echipa si sa conduci o echipa. Povestea lui Eu vs. Noi (martie, Sinaia)
3. Arta de a lua decizii si managementul schimbarii (aprilie, Brasov)
4. Managementul proiectelor. Uneltele care fac diferenta (mai, Predeal)
5. Abilitati de comunicare. Cum sa spui si sa scrii mai bine (mai, Brasov)
6. Evaluare si feedback. Ce mai trebuie sa stii ca sa devii un bun lider (iunie, Vila Konrad Adenauer din Cadenabbia, Italia)
• Vizita de studiu de o saptamana la Berlin (octombrie)

– Intalniri cu decidenti si personalitati marcante din sistemul de justitie
– Implementarea unui proiect de grup
– Participare la reteaua de absolventi ai programului: ai posibilitatea sa te inscrii si sa contribui activ in proiectele organizatiei de alumni ai programului, Asociatia LIDERJUST! (www.liderjust.ro)

Participantii isi vor acoperi doar costurile de transport pentru cele 5 sesiuni de training ce vor avea loc in tara. Toate celelalte costuri de organizare ale sesiunilor de training, cazare, masa si transport in strainatate vor fi acoperite de Fundatia Konrad Adenauer, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est.
Intra pe pagina noastră la adresa www.kas.de/leadership, imprieteneste-te cu noi pe Facebook www.facebook.com/leadersforjustice si fii la curent cu ultimele noutati!

Asteptam candidatura ta!