Reconversia profesionala

In aceasta perioada de criza, companiile se vad nevoite sa adopte o politica de restructurari pentru a reduce din cheltuieli si pentru a se mentine competitive. Cu toate acestea, unele companii au gasit o solutie la aceasta realitate, si anume reconversia profesionala. Pe scurt, atunci cand un anumit departament din companie nu aduce rezultatele scontate, oamenii din acel departament pot fi indrumati spre un alt domeniu pentru a se evita concedierea. Acest lucru se poate transpune fie printr-o schimbare totala a departamentului sau prin preluarea unor sarcini aditionale.

In general aceasta solutie este usor de pus in practica mai ales cazul joburilor mai putin specializate si care necesita o perioada de training mai mica sau pentru care este suficient trainingul on the job. In general, este vorba de locurile de munca care necesita o perioada de o luna sau maxim doua luni de zile pentru a invata specificul jobului. Astfel, mutarea va fi o experienta placuta, rezultatele fiind usor de obtinut mai ales prin solidarizarea colegilor. Noii colegi de departament pot face acomodarea un lucru foarte placut.

Reconversia profesionala poate fi si un factor de motivare. In cazul in care un angajat un mai da acelasi randament intr-o anumita pozitie, schimbarea sarcinilor de lucru poate fi un factor de motivare. Un nou mediu de lucru si alte sarcini poate sa ajute o persoana sa isi redescopere pofta de lucru si dorinta de a invata lucruri noi.

Bineinteles ca pot exista situatii in care un anumit angajat sa nu accepte aceasta noua pozitie si sa isi doreasca sa nu mai continue in aceste conditii in compania respectiva. Totusi, fiecare angajat care este pus in aceasta situatie trebuie sa inteleaga faptul ca aceasta solutie este gandita atat pentru maximizarea profitului dar si in favoarea angajatului, care nu trebuie sa treaca prin experienta neplacuta a disponibilizarii.

Companiile fac absolut orice in aceasta perioada ca sa nu inchida afacerile. Fie este vorba de rotatia angajatilor, fie de concediu fara plata pentru o parte din angajati, care se intorc dupa o perioada de timp la lucru, in timp ce alti angajati sunt trimisi in concediu. Unele companii scad salariile, fie ale tuturor angajatilor, fie numai in cazul managerilor. In acest peisaj, reconversia profesionala in cadrul aceleiasi companii este un lucru care adduce numeroase beneficii, fiind perceputa ca o noua sansa pentru angajatii sai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *