Verficarea C.V.-ului: aspecte importante

Chiar daca pare imposibil, fiecare companie are metodele sale de a verifica posibilii angajati. Bineinteles, modalitatea si profunzimea acestor verificari depinde in functie de profilul postului respectiv, de importanta firmei sau de mijloacele de care aceasta dispune.

Prin traditie, verificarile cele mai dure au loc in cazul unui loc de munca apartinand domeniului militar; atunci si procesul de angajare are o durata mult mai mare, putandu-se ajungand chiar si la un an de zile. Dar, si in cadrul posturilor asa-zis “civile”, verificarile au ajuns destul de departe.

In primul rand, angajatorii se vor uita foarte atent la CV. Date precum institutiile de invatamant absolvite sunt doar la un telefon distanta de a fi confruntate. Acesta este probabil unul dintre cele mai usor de verificat lucruri dintr-un proces de angajare. Apoi este randul locurilor de munca anterioare – firmele vor sa vada unde ai mai lucrat, cat timp ai petrecut acolo, cum te-ai descurcat pe acea pozitie si chiar si salariul pe care l-ai avut. Toate aceste lucruri le sunt necesare pentru a vedea cum te poti adapta la noul loc de munca si daca eventualele tale pretentii in legatura cu mediul de lucru si salarizarea sunt intemeiate. De asemenea, o chestiune la care orice companie este atenta este faptul daca ai evoluat de-a lungul timpului. O stagnare sau o evolutie pe orizontala nu le va fi pe plac, mai ales se ia in considerare o perioada de timp destul de mare.

Referintele care sunt oferite la sfarsitul oricarui CV reprezinta un punct de importanta in orice verificare. Vor fi analizate persoanele pe care le-ai numit, iar scrisorile de recomandare vor fi intodeauna urmate de un telefon de confirmare. Acest lucru este cateodata mai important decat aptitudinile tehnice listate in CV, pentru ca asa se vor afla informatii si despre dimensiunea umana si capacitatea aplicantului de adaptare la o echipa si a inter-relationationa.

Verificarea pe internet este din nou un lucru obisnuit. Un search pe Google va aduce indicii despre activitatea ta profesionala sau de ce nu, personala. Conturile pe Hi5, Facebook, Linkedin sau blogurile personale sunt o noua metoda de a testa integritatea profesionala si morala a posibilului angajat.

Cazierul este un alt punct de importanta majora in verificare. Chiar daca nu este specificat exact in anuntul de angajare faptul ca este necesar un cazier curat, o companie serioasa se va interesa intotdeauna de statutul tau. In cazul posturilor din domeniul economic, in special pentru contabili sau consilieri financiari, este foarte obisnuita practica de a verifica situatia financiara a persoanei in cauza.

Fiecare companie isi doreste ca viitorul sau angajat sa aduca un plus echipei, din toate punctele de vedere. Astfel, dorinta de a vedea ca persoana respectiva fost sincera in alcatuirea CV-ului sau si de a observa precedentele performante in cariera, nu este cu nimic exagerata.