Urania Cremene: Despre … povesti. :-)

Sunt unele zile in care simt ca as vrea sa transform intreaga lume intr-o poveste.

Sa stau cu fiul meu si sa transformam oamenii din viata noastra in personaje de basm, casele de pe strada noastra in castele colorate, situatiile din viata noastra in … intamplari cu final fericit.

Cred cu tarie ca povestile reprezinta un mod foarte bun prin care sa ii educam pe ai nostri copii.

Lor le plac foarte mult tocmai pentru ca pot sa isi inchipuie ORICE:

Da, soarele poate fi verde.

Iar norii pot fi galbeni.

Si un caine mov arata foarte bine, alaturi de o masina cu roti … patrate.  🙂

Iar noua ne plac pentru ca ne scot din rutina noastra zilnica, pentru ca ne amintesc de copilul din noi si ne invata despre limite care … NU exista.

Imaginatia nu are limite.

Totusi, cand am cautat povesti pe care sa le impartasesc fiului meu, mi-am dat seama ca povestile clasice nu predau tocmai ceea ce imi doream ca fiul meu sa invete: iubire neconditionata, incredere, responsabilitate, siguranta de sine, curaj.

Recunosc, nu am reusit sa inteleg nici acum povestea “Capra cu 3 iezi” sau “Scufita Rosie” sau basmele cu zmei raufacatori. 🙁

De ce este nevoie de iezi amenintati de un lup, sange pe pereti si capete retezate in geam, pentru a preda lectia simpla a increderii copilului in parintele sau?  

Am ales sa inventez eu povesti, pentru fiul meu. 🙂

Prima poveste pe care am inventat-o pentru Amos a fost despre plante – pe la un an incepuse sa rupa plantele, cele la care ajungea.

Asa ca am ales sa ii spun o poveste despre o fata frumoasa, care a fost transformata in panseluta mov, catifelata, iar acum tot ce isi doreste ea este sa fie mangaiata de soare si sa se bucure de privirile admirative ale oamenilor.

Povestea despre fata-panseluta l-a ajutat pe Amos sa ingrijeasca si sa iubeasca florile. Iar pe mine m-a invatat ca “lectiile de viata” pot fi predate si in alt fel.

De-a lungul timpului, am inventat povesti despre orice si le-am oferit si altor parinti si mesajele au ajuns la copii.

Mi-am dorit sa le pot ilustra frumos, sa le transform in obiecte frumoase, care sa ne ajute sa ne crestem frumos copiii.

Asa s-a nascut seria de carti “Cartile lui Amos”. 🙂

Primele 3 carti din aceasta serie sunt unele din cele pe care el le-a iubit cel mai mult si au ramas cu noi ani de zile.

In ultimele luni, cartile au ajuns la sute de parinti dintre cei care au participat la evenimentele mele, iar mesajele povestilor le-au oferit lectii importante copiilor.

Le poti achizitiona acum si tu de AICI

Sunt 3 carti, pe care le poti cumpara separat sau ca set. Uite despre ce sunt ele:
Povestea Cortului Mare si Negru

O plaja aglomerata si plina de corturi colorate … mai putin unul.

Povestea este despre un baietel pe nume Zahir, care descopera, in propria aventura, ce inseamna aparentele, increderea in mama lui si curajul.

povestea-cortului

Copiii afla cat de important este sa ai incredere in ce-ti spune mama, inteleg ce inseamna ca “aparentele inseala” si afla ca un om curajos nu este acela care nu are frica, ci cel care isi vede frica, o accepta si o depaseste.

Printul Cal Alb si Printesa Floare de Colt

Scheletul povestii initiale apartine tatalui lui Amos.  Am transformat-o in timp, Amos a ajutat si el si ne-a ajutat pe toti sa ne simtit uniti prin iubire, chiar daca nu eram impreuna.

Planeta florilor se apropie de planeta calutilor. Printul Cal Alb se indragosteste de Printesa Floare de Colt, dar planetele se despart, din nou.

printul-cal-alb

Pentru ca sufletele lor se unisera in iubire, ei se simt mereu impreuna. Acest mesaj a ajutat in toate despartirile noastre, fie ca era vorba despre ramasul peste noapte la bunici, fie ca era vorba despre mersul la gradinita.

Povestea nucului si ciclurile anotimpurilor

O casa  daramata devine loc de joaca pentru copiii din cartier, care cauta o  comoara ascunsa, undeva, in gradina in care Nucul isi duce veacul.

Pomul din curte se transforma treptat, de la anotimp la anotimp, in timp ce o noua casa se ridica din deramaturi.

Povestea arata puterea transformatoare a hotararii unei femei care alege sa salveze nucul de la taiere, chiar cu pretul construirii unei case mai mici.

povestea-nucului

Iar Nucul isi exprima, asa cum stie el, recunostinta pentru mama si fiul ei.

Copiii invata din aceasta poveste ca orice sfarsit are un alt inceput, ca fiecare maidan poate fi transformat intr-un spatiu numit “acasa” si ca fiecare dintre noi avem o comoara ascunsa mai  aproape decat credem.

Imi doresc sa il invat pe fiul meu valori care sa ii fie sprijin in dezvoltarea lui, tocmai de aceea am ales sa “ascund” in povesti, lectii de viata.

Si pentru ca vreau sa construiesc o comunitate de parinti dedicati, impartasesc cu voi aceste carti de povesti.

Sper ca ai vostri copii sa le indrageasca la fel de mult ca Amos. 🙂

Urania