Cea mai cunoscuta trupa de balet pe gheata din lume, Saint Petersburg State Ballet on Ice, revine in Romania cu un turneu national

Cea mai cunoscuta trupa de balet pe gheata din lume, Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheata din St. Petersburg (Saint Petersburg State Ballet on Ice), revine in aceasta iarna in Romania cu un turneu ce include patru orase si trei spectacole diferite: „Romeo si Julieta”, „Lacul lebedelor”si „Spargatorul de nuci”. Trupa este considerata una din bijuteriile Rusiei şi este condusa de artistul emerit al Rusiei, Konstantin Rassadin, fost solist al Mariinsky Ballet.

Cei ce vor alege sa petreaca o seara grandioasa alaturi de Saint Petersburg State Ballet on Ice, vor avea parte de un spectacol pus in scena de peste 80 de balerini-patinatori, majoritatea caştigatori ai multor medalii internationale la patinaj artistic, dar şi de coregrafii de exceptie şi  sute de costume fastuoase. De asemenea, pentru a transmite atmosfera magica creata de artiştii din Saint Petersburg sunt necesare peste doua tone de gheata.

Bucurandu-se de un succes fulminant iarna trecuta, cand reprezentatiile s-au desfaşurat cu casa inchisa, Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheata din St. Petersburg revine in Romania la inceputul anului 2013 cu şapte spectacole, ce se vor desfaşura in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Sibiu. In plus, turneul din aceasta iarna al balerinilor pe gheata este sustinut de Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti.

In Capitala, melomanii vor avea ocazia sa vada in premiera absoluta spectacolul „Romeo si Julieta” (in 19 ianuarie, la Sala Palatului, orele 19:00). Clujenii se vor delecta cu „Lacul lebedelor” (in 17 ianuarie, la Teatrul National, orele 18:00 si 21:00), in timp ce la Timisoara si Sibiu va fi pus in scena „Spargatorul de nuci” (in 15 ianuarie – Timisoara, la Sala Olimpia, orele 18:00 si 21:00 si in 18 ianuarie la Sibiu, in Sala Transilvania, orele 18:00 si 21:00).

Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheata din St. Petersburg a fost infiintat in 1967 de catre coregraful Konstantin Boyarsky, combinand pentru prima data in lume baletul clasic cu patinajul artistic.

Singurul ansamblu de balet pe gheata cu drepturi pentru aceasta denumire este condus in prezent de directorul artistic Konstantin Rassadin, artist emerit al Rusiei si fost solist al Mariinsky Ballet, elev al lui Rudolf Nuriev. Ca balerin, Rassadin a dansat alaturi de nume precum Mihail Barisnikov si Natalia Makarova. Directorul muzical si unul dintre fondatorii baletului este Leo Korkin, dirijor ce a condus si orchestra simfonica a Academiei din Sankt Petersburg.  Ansamblul numara peste 50 de balerini patinatori, multi campioni europeni, mondiali sau olimpici la patinaj artistic, majoritatea maestri ai sportului in Rusia.

Din 1995, balerinii pe gheata ai Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheata din St. Petersburg sustin reprezentantii pe scene de opera si teatru. Repertoriul lor include Lacul lebedelor, Frumoasa din padurea adormita, Cenusareasa, Spargatorul de nuci  si, din acest an, Romeo si Julieta. In ultimii ani, balerinii au ajuns in SUA, Canada, Olanda, Germania, China, Spania, Coreea, Taiwan, Grecia, Portugalia, Irlanda, Serbia, Slovenia, Romania, Turcia, Elvetia, Columbia si Argentina. Spectacolele din Romania au inceput in urma cu doi ani si de fiecare data s-au bucurat de un succes remarcabil la public.

Turneul din aceasta iarna al Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheata din St. Petersburg este organizat de Diesel Events, cu sustinerea Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, si se estimeaza ca va avea peste 12.000 de spectatori.

Program turneu „Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheata din St. Petersburg” in Romania

  • Bucureşti, 19 ianuarie, Sala Palatului, orele 19:00: Romeo si Julieta”
  • Cluj – Napoca, 17 ianuarie, Teatrul National, orele 18:00 si 21:00: Lacul lebedelor”
  • Timisoara, 15 ianuarie, Sala Olimpia, orele 18:00 si 21:00: Spargatorul de nuci”
  • Sibiu, 18 ianuarie, Sala Transilvania, orele 18:00 si 21:00:Spargatorul de nuci”

Biletele se gasesc la casieriile salilor de spectacole si in reteaua Eventim.