Năstase, despre volumele ,,Blog’n roll”: Cele mai importante pagini sunt 242 şi 243 din volumul 5

Fostul premier Adrian Năstase a afirmat luni, la lansarea volumelor sale 4 şi 5 din seria “Blog’n roll”, că cele mai importante pagini ale acestor cărţi sunt 242 şi 243 din volumul 5, ele fiind albe şi reprezintă ziua de 20 iunie 2012.

“(…)Din cărţi, paginile cele mai interesate sunt 242 şi 243 din volumul 5. Sunt două pagini albe care reprezintă ziua de 20 iunie 2012. A fost un moment pentru mine în care am trecut dintr-o viaţă în alta viaţă şi am reuşit să dau mai multă greutate prieteniei, să apreciez mai mult pe cei cu care înainte comunicam printr-o strângere de mână. Mă bucur că acum cărţile acestea le sunt închinate şi lor, persoanelor necunoscute, prieteni pe care de multe ori i-am simţit foarte aproape”, a spus Adrian Năstase.

Năstase şi-a exprimat cu această ocazie credinţa că blogul înseamnă uneori “foarte mult, dar şi foarte puţin”.

“Blogul meu a avut la un moment dat peste şase milioane de accesări şi asta înseamnă un număr mare de prieteni sau curioşi(…) au nevoie să simtă că se petrec anumite lucruri. Pentru mine, blogul a fost şi o formă de evadare, o graniţă pe care o simţeam fixată în jurul meu de unii sau alţii. (…) Cărţile acestea sunt rezultatul efortului meu de a scrie în calitate de martor a unor lucruri care s-au întâmplat. De-a lungul vremurilor s-au scris impresii de călătorie, oamenii îşi notau lucruri pe care le-au întâlnit….Cărţile acestea reprezintă o naraţiune a unor secvenţe din anii de tranziţie, când unii dintre noi au căutat speranţă, ceea ce trebuie să fie elementele de legătură între noi şi ceilalţi. În ele am pus mult suflet şi am încercat să nu transmit sentimente şi mai mult informaţii. Când vorbeşti despre trăirile tale apare o vulnerabilitate”, a declarat Năstase, cu ocazia lansării volumelor de către Fundaţia Robert Negoiţă.

Autorul a arătat că astfel de cărţi sunt poate mai utile pentru a înţelege ce s-a întâmplat în aceşti ultimii ani.

“Nu vreau să lovesc în cineva. Uneori m-am refugiat în zona de cultură, dar cred că politica în afara culturii se face la un nivel foarte coborât. Am încercat să recuperez oamenii de cultură plecaţi de la noi (…)”, a completat el.

La finalul prezentării sale, Năstase a ţinut să transmită că cele două volume doresc să accentueze şi ideea de responsabilitate. “M-am gândit că un spaţiu trebuie să fie responsabil. Nu vreau să vă întristez şi să vă duc într-o zonă a unor trăiri pe care probabil fiecare dintre noi le adunăm în ceea ce înseamnă experienţa personală”, a conchis Adrian Năstase, care a venit însoţit de cei doi fii ai săi şi a dat zeci de autografe.

Despre volumele din seria “Blog’n roll” au mai vorbit deputatul Ionuţ Vulpescu, Lucian Avramescu şi moderatorul Octavian Ştireanu.

Gazda evenimentului cultural, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a arătat că a organizat acest eveniment fiind impresionat de succesul lansării din luna aprilie a volumelor şi că a dorit să reediteze evenimentul în sectorul 3.

“Am fost impresionat de cât de mult interes era acolo şi mi-am dat seama de cât de mulţi oameni erau interesaţi de această carte. Nu am vrut un autograf de la Adrian Năstase, ci să dea un autograf sectorului 3. Atunci l-am invitat pe fostul premier şi iată că suntem azi aici. Citesc cu mare interes tot ce scrie Adrian Năstase, care este o persoană cu multă experienţă şi o capacitate de raţionare de la care am multe de învăţat.(…) Şi noi din PSD şi USL am recunoscut că nu suntem perfecţi, tot ce facem nu e perfect. Până la urmă tot ce facem e interpretabil şi cel mai interpretabil lucru şi rău e să treacă 4 ani de mandat şi să nu fac nimic. Doar cei care nu muncesc nu greşesc, când discutăm de muncă hai să vorbim şi de performanţe. Când a avut România creştere economică, decât pe vremea premierului Adrian Năstase”, a spus Robert Negoiţă.

La întâlnirea de prezentare a celor două volume, moderatorul Octavian Ştireanu a subliniat importanţa relaţiei dintre blogosferă şi cartea tipărită, convins că schimbul de idei “va încălzi spiritele şi nevoia de reflecţie”.

“Adrian Năstase subliniază nişte virtuţi ale blogosferei, dezvoltă o mare capacitate de comunicare prin dezvoltarea unor idei, dar sugerează şi limitele acestei cărţi – răceala spaţiului virtual. Adrian Năstase manifestă capacitatea de coabitare, coabitează cu subiecte înalte, dar se loveşte şi de evenimentele de fiecare zi. Sunt temele mari – evoluţia sau involuţia UE, dar şi micro-evenimente. Prin aceste cărţi îl cunoaştem mai bine pe Adrian Năstase. Cărţile cuprind documente importante date uitării, îmbină partea de documentare cu cea de eseistică” a spus Ştireanu.

Deputatul Ionuţ Vulpescu a arătat că apariţia acestor cărţi transmite “seriozitate şi umor”.

“Noi ne-am adunat să lansăm cele două volume ale domnului Năstase, care face gestul rar de a transforma cartea virtuală în carte tipărită.(…) blogul omului politic a devenit carte, pentru că poate deveni carte. Postările sale sunt dense şi serioase în conţinut. Domnul Adrian Năstase a luat blogul în serios”, a arătat Vulpescu.

Lucian Avramescu, care a vorbit în calitatea sa de “prieten”, nu de jurnalist, a spus că Adrian Năstase scrie cărţi de o viaţă.

“Este profesor universitar de o viaţă. Adrian Năstase nu s-a apucat să scrie că a avut timp liber acolo unde l-a trimis un coleg de scară de bloc”, a spus el, remarcând faptul că fostul premier este un om de cultură recunoscut că a inaugurat peste 20 de muzee.

sursa articol:agerpres.ro