Surpriza perfecta- cina romantica de 8 Martie

Cu pasi repezi se perinda timpul pe langa noi si ne aflam, parca fara sa ne dam seama, in fata unui moment special pentru noi, femeile, dar mai ales pentru mamele noastre. Chiar daca sarbatoarea in sine nu este la fel de asteptata ca altele, este incarcata de emotii si are o simbolistica profunda care ni s-a insuflat inca din copilarie. Poate si pentru ca mama este prima fiinta care ne iubeste si ne incalzeste, ne priveste cu drag si ne mangaie.

Este ziua femeilor, ziua in care primim dragoste de la iubiti, soti, copii. Si ce mod mai frumos de a-si demonstra afectiunea si pretuirea fata de femeile din viata lor, daca nu printr-o surpriza culinara?  Nu poti da gres cu ceva bun de mancare, cu un aranjament de masa dragut si un buchet de flori de primavara care sa coloreze o zi memorabila.

Tot ce trebuie sa faci este sa te ralaxezi si sa ai incredere in el ca va reusi sa te faca fericita. Iata cateva sfaturi pentru o cina usoara si delicioasa cu care poti fi rasfatata. Iar daca iti place sa detii controlul in bucatarie, sau stii ca el este mai stangaci, atitudinea de chef ti se va potrivi de minune.

O supa crema de ciuperci deschide apetitul si binedispune la inceput de seara. Pentru un plus de savoare, la reteta obisnuita se adauga cateva nuci putin rumenite in tigaie.

Ciupercile bine spalate se taie felii subtiri si, impreuna cu ceva praz tocat subtire, sare, piper si cimbru, (si putina nucsoara- ingredientul secret), se trag in unt pana se calesc. Separat, se fierb cateva legume cu sare si condimente pentru a obtine o supa gustoasa. Se iau apoi mai toate ciupercile calite si un morcov sau un pastarnac pescuit din supa de legume si se baga la blender pana cand se obtine o pasta mai groasa. Rezultatul obtinut se subtiaza cu supa de legume strecurata, la care se mai adauga niste smantana lichida pentru o consistenta pufoasa.

Supa se serveste in bol cu restul de ciuperci si se presara pe deasupra nuci pisate.

Fiindca supa crema de ciuperci este destul de hranitoare, felul principal nu poate sa fie prea mult sau prea gras. Pastravul este un peste curat, dulce si foarte sanatos. Dar, foarte important, pestele trebuie sa fie proaspat! Exista un mod de preparare atat de simplu, incat nici nu vei observa cat de repede e gata. Se curata legume: ardei verde, rosu, morcov, ceapa si/sau praz, putin pastarnac sau telina. Se aseaza intr-o tava de dat la cuptor un pat de legume peste care se aseaza pestele bine curatat si condimentat. Sare, piper, putin maghiran si, in functie de cantitate, lamaie stoarsa pe deasupra. Putin ulei de masline pentru gust si luciu si totul merge la cuptor pentru maxim 30-40 minute. Nu uita sa acoperi tava cu o folie din aluminiu.

Se serveste caldut, cu putina salata verde si lamaie. Iar totul merge bine cu un vin alb demisec!

Desertul, nota de final si momentul dulce al serii: spuma de fructe cu inghetata! Ca sa pastram totul cat mai simplu, si reteta este simpla de tot. Desi nu suntem in sezon bogat de fructe, cateva tot gasim, sau le folosim pe cele din compot. Dupa gust si preferinta se iau: o cana de fructe (de preferat bine coapte), o jumatate de cana de zahar, un albus de ou si zeama de lamaie si se amesteca bine in blender.

In cupe cu picior se aseaza in straturi spuma si inghetata, iar la sfarsit se orneaza cu sirop de ciocolata si fructe.

Pofta buna!

credit foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *