Cât de sigură este contracepția de urgență?

Oricât de precauți ați fi, se pot întâmpla și accidente. Dacă ați avut contact sexual neprotejat sau dacă metoda contraceptivă pe care ați folosit-o a dat greș, aveți la îndemână contracepția de urgență (pilula de a doua zi) pentru a preveni o sarcină nedorită.

Când se folosește pilula de a doua zi?

  • dacă ați avut contact sexual neprotejat (asta include și metodele contraceptive nesigure, cum ar fi cea a retragerii sau a calendarului)
  • dacă ați avut contact sexual iar metoda contraceptivă pe care ați folosit-o a eșuat (dacă prezervativul s-a rupt sau a alunecat)
  • dacă metoda contraceptivă folosită de obicei nu a fost administrată corect (de exemplu, dacă femeia a uitat să ia cel puțin 2 anticoncepționale la ora obișnuită)
  • dacă ați luat alte medicamente care ar putea anula efectul contraceptivului pe care-l folosiți regulat (antibioticele, de exemplu) și vreți să fiți sigură că nu veți rămâne însărcinată

După cum îi spune și numele, pilula de a doua zi trebuie folosită doar în cazuri de urgență, nu ca alternativă la metodele clasice contraceptive.

Ce este și cum funcționează?

Pilula de a doua zi este o metodă contraceptivă de urgență pe bază de hormoni, aceeași hormoni întâlniți și în componența antinconcepționalelor, însă într-o doză diferită și sigură. Pentru a preveni sarcina, hormonul conținut de pilule va întârzia sau bloca ovulația, împiedicând astfel fecundarea. Pilula de a doua zi poate avea efectul dorit numai dacă femeia o folosește în maximum 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Pilula de a doua zi este disponibilă în farmacii, fără prescripție medicală și poate fi cumpărată și de către partener.

Cât este de sigură?

Dacă sunt administrate cât mai rapid, conform indicațiilor de pe prospect, pilulele contraceptive de urgență au eficiență de 99%. Pentru aceasta, ele trebuie luate în primele 24 de ore de la contactul sexual. Eficiența lor scade la 58% după 48 de ore. După 72 de ore de la contactul sexual, această metodă devine ineficientă și nu va împiedica apariția unei sarcini.

Ce efecte secundare are?

Efectele secundare ce pot apărea în urma utilizării sunt de durată și intensitate reduse și pot include: stări de amețeală, vărsături, dureri de cap, oboseală, sâni sensibili, dureri de stomac, sângerări vaginale neașteptate.

Un alt efect secundar poate fi perturbarea ciclului menstrual, făcând menstruația să vină mai devreme sau mai târziu decât de obicei. Dacă întârzie mai mult de trei săptămâni de când ați luat pilula de urgență, se recomandă o programare la medicul ginecolog.

Alte simptome la care este bine să vă prezentați de urgență la medic: dureri severe în picioare, dureri severe de abdomen, dureri în piept, tuse, insuficiență respiratorie, dureri severe de cap, amețeli, amorțeli, vedere încețoșată, probleme de vorbire.

Pentru mai multe informații pe această temă, accesați PlanificăNeprevăzutul.ro.

 

 

Foto credit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *