Afla cum luminezi corect fiecare camera

Fie ca este naturala sau artificiala, lumina are un rol major in a crea iluzia unui interior mult mai spatios, iar de cealalta parte, nimic nu face o camera sa para mai neprimitoare decat un iluminat necorespunzator. Primul pas pe care trebuie sa il faci atunci cand vrei sa iti amenajezi locuinta este sa stabilesti daca raportul dintre lumina naturala, destinatia incaperii si dimensiunea acesteia este unul corespunzator. Trebuie sa tii cont de felul in care lumina cade pe anumite suprafete, de colturile camerelor care vor ramane intunecate si de pozitia ferestrelor in functie de punctele cardinale.

De cele mai multe ori vei constata ca acest raport nu este deloc unul satisfacator, drept pentru care poti citi mai jos o serie de sfaturi care te vor invata cum sa vii in ajutorul luminii naturale, utilizand-o corect pe cea artificiala.

Lumina in bucatarie2.1

Foloseste lumina aplicata pe partea de jos a corpurilor suspendate, astfel incat sa iti fie luminat blatul de lucru. Daca spatiul de care dispui aici, este unul mic, incearca sa amplasezi lumini artificiale sub mobilier, pentru a crea impresia ca acesta pluteste; deasupra lui, pentru a forma iluzia unul spatiu mai inalt si cateva spoturi montate in tavan, dar orientate catre pereti, nu in jos – in acest mod, lumina se va reflecta inapoi in bucatarie si va lasa impresia unui spatiu mai larg. Retine ca, in bucatarie, nu ai nevoie de clasicul corp de iluminat montat in centrul tavanului.

 

2.2Locul de luat masa

Este evident ca cel mai corect este ca lumina artificiala sa fie suspendata deasupra mesei si e musai sa o orientezi in jos. Te sfatuiesc sa alegi forma corpului de iluminat in functie de forma mesei si sa nu folosesti lampadare pentru ca vei crea niste umbre inestetice si deranjante.

 

Lumina in living

2.4 2.3

Creeaza-ti un ambient relaxant prin amplasarea unor lampadare de-o parte si de alta a canapelei. Tine cont, insa, de inaltimea acestora – marginea inferioara a umbrei lasate de abajur trebuie sa iti ajunga in dreptul urechii pentru a nu te deranja vizual. Inaltimea lor corecta este, de regula, o treime din inaltimea livingului – in general, cuprinsa intre 90 si100 cm. Iluminatul general al acestei incaperi se realizeaza cu ajutorul unei plafoniere,de regula orientata in sus, a unei scafe de lumina sau a corpurilor aplicate pe pereti. Eu iti recomand sa amplasezi in spatele televizorului o lumina cu o intensitate de maximum 15-20 W, pentru a contracara putin lumina ecranului si sa scoti in evidenta un tablou sau o opera de arta, amplasand lamapadare cu fascicul dirijabil sau corpuri de iluminat de tip proiector, ambele cu intensitate mica.

Dormitorul2.5

Aici cea mai importanta lumina este cea de la capatul patului. Aici se pot amplasa veioze, lampadare, sau aplice pentru perete. Tine cont de faptul ca abajurul lor trebuie sa fie opac si ca fascicolul de lumina nu trebuie sa il deranjeze pe partener. Iluminatul sifonierului sau al dressingului se realizeaza cu corpuri cu de putere mica, orientate in jos. Nu folosi lustre sau candelabra de mari dimensiuni in dormitor – iluminatul general al acestei camere se realizeaza cu ajutorul plafonierelor.

 

2.6Lumina in camera copilului

In camera copilului exista trei tipuri de lumini artificiale: cea generala, care lumineaza centrul de activitati al celui mic si care se obtine prin montarea unei lustre viu colorate orientata in jos; cea de studiu, realizata prin montarea unei veioze cu brat mobil, bine fixata de marginea din stanga a biroului si o lumina de veghe cu intensitate foarte redusa. Iti recomand sa evititi veiozele si lampadarele pentru ca au cabluri ce pot deveni periculoase si pentru ca formeza umbre ce ii pot speria pe cei mici, iar optional poti monta o lampa pentru citit pe peretele de langa pat.

 

Lumina in baie
2.7

Baia trebuie luminata mai intens ca restul incaperilor pentru ca, de cele mai multe ori, nu dispune de lumina naturala. Plafonierele sunt cea mai buna alegere pentru acest spatiu, dar trebuie avut grija ca ele sa fie cat mai etanse pentru ca aburii sa nu le dauneze. Zona chiuvetei se lumineaza separat, printr-o lumina incandescenta sau cu halogen, amplasata, de degula, deasupra oglinzii sau in ambele parti laterale ale acesteia. Iti recomand sa optezi pentru spoturi ca sa evidentiezi anumite obiecte – cum ar fi raftul cu parfumuri – sau ca sa luminezi colturile intunecate.

 

Dupa ce ai citit acest articol, cum ti se pare? Crezi ca ai toate camerele luminate corespunzator?

 

Sursa info: www.hhdesigner.wordpress.com

Surse foto: efurnitur.com, best-interior-design.com, digsdigs.com