Amenajari bucatarii de lux

Bucataria este inima oricarei locuinte, locul unde petrecem o mare parte din timpul de acasa…  Incepand de la cafeaua de dimineata, pregatirea masei de pranz si pana la suetele in familie, bucataria este locul care reuneste intreaga familie, devenind astfel un spatiu foarte impoartant al locuintei.

Amenajarea bucatariei este un aspect foarte important in designul locuintei. Crearea unei incaperi practice, functionale, elegante si confortabile este esentiala pentru a te putea bucura de familie si prieteni in orice moment al zilei.

Designul in Bucatarie

Alegerea designului interior pentru bucatarie trebuie sa tina cont de elementele de design utilizate pentru intreaga locuinta. Pastrarea designului in intreaga casa va crea un aspect unitar, elegant si rafinat.

Bucataria Moderna

Bucatariile moderne, contemporane, propun in continuare accente minimaliste, in linii drepte, bazandu-se pe o deosebita atentie acordata detaliilor. Elementele practice si confortul sunt doua dintre aspectele ce definesc stilul modern in amenajarea bucatariilor.

Bucataria Clasica

Stilul clasic ofera bucatariilor o eleganta si un rafinament deosebit. Realizate din materiale masive, “grele”; cu un design bazat in special pe forme rotunjite – bucatariile clasice asigura oricarei incaperi confortul necesar pentru activitatile desfasurate, precum si pentru petrecerea timpului cu familia si prietenii.

Bucataria Country

Stilul Country a revenit in atentia designerilor in urma cu cativa ani, pastrandu-se de atunci la mare cautare. O bucatarie in stil country ofera “caldura” caminului perfect. Detaliile rustice, combinate cu materialele moderne in culori calde asigura mobilarea de succes a unei bucatarii in stil rustic.


Cum amenajam bucataria?

Mobilarea, decorarea si utilarea bucatariei sunt aspecte foarte importante in crearea unui spatiu practic, functional si confortabil.Astfel, dupa alegerea stilului de amenajare, amplasarea mobilierului si a utilitatilor este urmatorul pas in crearea unei bucatarii perfecte.

Amenajarea bucatariei trebuie sa tina cont de spatiul de care dispunem. Bucatariile de mici dimensiuni sunt cele mai des intalnite in apartamentele si studiourile din blocurile vechi. Acest tip de bucatarii au in general suprafete intre 8 – 12 mp, fiind astfel destul de dificil de mobilat. O astfel de bucatarie permite in general amplasarea mobilierului lungimea unui singur perete sau pe lungimea a doi pereti – creandu-se astfel un culoare de trecere central.

Ideal pentru acest tip de amenajare al bucatariilor de mici dimensiuni este pastrarea dulapurilor cu blat de lucru intre cele trei elemente principale: frigider,plita si chiuveta.

Apartamentele si studiourile blocurilor noi construite ofera de cele mai multe ori bucatarii deschide, eliminand incaperea separata pentru zona de bucatarie. Amenajarea unei bucatarii intr-o nisa a zonei de zi a locuintei ofera posibilitatea realizarii unui bar, sau a unei insule in bucatarie, ce va delimita zona de living de cea de bucatarie.Barul asigura – atat delimitarea zonelor de zi, cat si un mod elegant de viata; oferind posibilitatea servirii cafelei, gustarilor sau chiar a meselor – intr-un mod intim si placut.

In general locuintele independente propun bucatarii generoase, cu suprafete peste 16 mp, atat in incaperi separate de zona de zi, cat si in spatii deschise cu livingul si dinninul locuintei. Amenajarea bucatariilor de mari dimensiuni este posibila in diferite moduri, incepand de la mobilarea liniara, pe o singura latura, sau pe doua laturi; la amenajare in “L”, sau “U”. Amplasarea mobilierului in “L” este un design foarte popular, ce asigura un spatiu de cirulatie larg. In amenajarile bucatariilor in “L” sau “U” cea mai des intalnita amplasare a electrocasnicelor tine cont de triunghi de lucru, cu laturi de la 1,2 m pana la 3 m. Astfel, bucataria Dvs. va deveni practica si functionala.

Celelalte electrocasnice prezente in bucatarie, trebuie amplasate bazandu-ne pe o logica functionala. Astfel, masina de spalat trebuie amplasata langa chiuveta; hota va fi amplasata deasupra aragazului, cuptorul cu microunde, precum si alte electrocanice mici vor fi amplasate pe blatul de lucru, intr-o zona usor de accesat; cuptorul poate fi amplasat atat sub plita, cat si intr-un corp inalt de mobilier, creat special pentru acesta. Cuptorul trebuie amplasat intr-o zona libera, lipsita de obstacole.

Bucatariile de mari dimensiuni permit si amplasarea de insule de lucru in bucatarie, un concept modern, foarte elegant si rafinat. In functie de tipul de insula pentru care optati, acestea permit utilizarea lor ca blat de lucru, ca loc pentru servirea gustarilor sau a cafelei, sau chiar pentru amplasarea chiuvetei sau a plitei. Pentru insulele ce vor gazdui plita puteti opta pentru o hota speciala, pe care sa o amplasati deasupra insulei, chiar din tavan.

Materiale

Mobilierul de bucatarie trebuie realizat din materiale speciale, foarte rezistente la umiditate sau caldura. Corpurile de mobilier pot fi astfel realizate din MDF furniruit sau lacuit, lemn masiv tratat special sau placi de lemn clasa E1. Fiecare dintre aceste variante ofera multiple variante de finisaj – in special placile de lemn si MDF-ul lacuit.

Topurile (blaturile de bucatarie) pot fi realizate din lemn laminat sau stratificat, rezistent la apa, caldura, detergenti si uleiuri, disponibil in diferite culori; piatra naturala de diferite tipuri, granit, portelan, ceramica tip faianta, placi din material refractar cu ardere la 1000 grade, placi glazurate din lava vulcanica.

In functie de materialele pentru care optati in realizarea mobilierului Dvs., de colectia de mobilier aleasa, de producator, si mai ales de compozitia si accesoriile dorite, pretul unei bucatarii de lux poate varia intre 1,000.00 euro si 25,000.00 euro.

Pentru mai multa inspiratie, viziteaza interiorstore.ro.