Traditii de Craciun

Cu totii stim cum sarbatorim sau nu sarbatorim Craciunul in lumea moderna 유혹의 기술 다운로드. Dar oare mai exista oameni printre noi care sa tina minte cum se sarbatorea Craciunul acum cativa ani, sau chiar si acum in zonele rurale? Mare parte din traditiile populare romanesti de Craciun s-au pierdut desi frumusetea lor ramane indiscutabila Linux tcpdump.

Dupa calendarul popular traditiile si obiceiurile de Craciun incep din preziua Ajunului (23 decembrie) cand se sarbatoresc mortii care coboara din cer pe pamant pentru a fi omeniti Download the combined font. Dupa miezul noptii se face o masa cu mancare de post (turte, grau fiert, fasole si altele) pentru ospatarea spiritelor mortilor. Dimineata, dupa sfintirea mesei, mancarea este impartita membrilor familiei si vecinilor 굿와이프 2회 다운로드. Tot in seara de 23 decembrie se porneste colinda copiilor, care sunt considerati aducatori de noroc si fericire: Mos Ajunul („Buna-dimineata la Mos Ajun, ne dati ori nu ne dati?”) sony vegas pro 13. In seara de Mos Ajun taranii tac din gura si se gandesc la papusoi, ca sa-i viseze peste noapte, pentru ca asa cum ii vor visa, asa va fi porumbul peste an man who is not married yet. Tot in seara de 23 decembrie se face calendarul de paine si calendarul de ceapa, care prooroceste vremea pe un an intreg.

Conform credintelor populare, in Ajunul Craciunului (24 decembrie) se deschid cerurile si se fac practici oraculare pentru ferirea de boli si recolta de anul viitor Marine Raising. Exista obiceiul conform caruia in seara de Ajun se pun pe masa doua paini, sare, peste, grau si un pahar cu apa, pentru mortii care vin sa manance. O alta credinta populara consta in amenintarea pomilor, in care barbatii se duc cu topoarele in gradina si ameninta copacii ca daca nu vor rodi asa cum se cuvine, o sa-i taie 나랜디 3.8 다운로드. Desemenea, aluatul framantat in noaptea de Craciun e bun de deochi pentru vite.

Traditia spune ca pomul de Craciun se impodobeste in seara de 24 spre 25 decembrie, adica in ajunul Craciunului 그랜드체이스 희망 다운로드. Impodobirea pomului de Craciun este un obicei foarte vechi. Figurine confectionate din aluat si coapte erau agatate in brad, ca obiecte decorative. Mai tarziu s-au adaugat bomboane si ghirlande din hartie colorata phpstorm.

Ziua de Craciun (25 decembrie), fostul an nou al dacilor, e plina de traditii stravechi: colindatul, mersul cu steaua (pana la Boboteaza, de Sfantul Ioan), irozii (venirea magilor dupa stea). Obiceiurile de Craciun cuprind impartirea firimiturilor primului colac de Craciun de mancare la pasari si vite, ca sa fie ferite de boli, nespalarea blidelor in care s-a mancat de Craciun, pana a doua zi, cand apa in care se spala se da la vite contra deochiului si superstitia conform careia daca de Craciun este cald, de Paste va fi frig, si invers. In ziua de Craciun nu se matura si nu se scoate gunoiul afara din casa pana a doua zi.

Pentru a avea un an bogat trebuie sa primiti colindatorii si, in ziua de Craciun, sa dati de pomana unui om sarac. In unele zone exista traditia conform careia la masa de Craciun trebuie pus un tacam in plus, in caz ca vreun nevoias va bate la usa si va cere ceva de mancare sau adapost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *