“Slumdog Millionaire” – mai mult decat casigatorul Oscarului

“Slumdog Millionaire” – marele castigator al Oscarului de anul acesta – a fost pe buzele tuturor in  ultimele zile. E un film care merita vazut pentru cultura generala, mi-am zis. Usor plictisita si de-a dreptul neinteresata, m-am hotarat sa imi petrec o dupa-amiaza de duminica in compania unor actori necunoscuti, insa atat de premiati. Rezultatul a fost uimitor. 

Oraşul indian Mumbai asigură fundalul pentru drama emoţionantă. O poveste aparent banala, a unui tanar sarac care, impins de sansa, castiga o suma exorbitanta de bani la un concurs de televiziune si traieste eterna poveste de dragoste plina de incercari si situatii neprevazute, se transforma intr-o combinatie electrizanta de teroare si bucurie, fantezie jucausa si realitate sumbra, istorie si ultra modernitate. Scenariul, adaptare dupa romanul “Q & A” al diplomatului indian Vikas Swarup, este un cumul al mai multor genuri de film: thriller, romantic, picaresc, o adevarata lovitura vestica la Bollywood.

Jamal Malik este eroul principal al Slumdog Millionaire, un orfan care a trait toata viata la periferiile orasului indian Mumbai. Fiind la un pas de castigarea marelui premiu de 20 milioane de rupii (aproximativ 500.000 USD), Jamal este arestat de politie sub suspiciunea de frauda. Toata lumea se intreaba cum a putut un copil al strazii, fara prea multa educatie si cultura generala, sa cunoasca toate raspunsurile emisiunii. Jamal incepe sa le povesteasca politistilor intreaga sa viata, de cand era mic si pana in ziua in care a ajuns in concurs. Fiecare capitol din viata sa poate oferi raspunsul la o intrebare din concurs, Jamal parand ca se afla in emisiune mai degraba pentru regasirea unei dragoste pierdute decat pentru suma de bani pusa in joc.

Cruda realitate a unei tari din lumea a treia, trairile unor copii care au infruntat viata mult prea de tineri, dar si nesabuinta unui pusti prins in mrejele dragostei sunt mult mai acut simtite in contactul direct cu ecranul. Dincolo de toata nebunia mediatica si de promovarea, meritata de altfel, in exces, e un film care nu merita ratat!