DaDeCe are literatura muzeu? Expozitie si atelier pentru copii

Asociația Da’DeCe în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române organizează vizite interactive și ateliere cu copii de 5-12 ani în recent deschisa expoziție permanentă a Muzeului din str. Nicolae Crețulescu, nr. 8, în spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei, în perioada octombrie – decembrie 2017. Programele de educație muzeală pornesc de la teme preferate de copiii care pot fi regăsite în expoziție: rime, jocuri de cuvinte, teatru, vorbe inventate și amestecate, scriitori-autori-oameni și alte teme mari care fac loc jocurilor mici și atractive, astfel încât o expoziție minunată să devină accesibilă celor mici sau mai mari.

Programele pentru familii cu copii de 4-12 ani se desfășoară în diminețile de sâmbătă și duminică, iar cele adresate grădinițelor și claselor 0-VI, se derulează de marți până vineri, ambele, numai pe bază de programare.

Literatura este astfel transformată într-o bucurie a descoperirii în care cuvintele ascunse în bilețele în colțurile sau cercurile expoziției sunt găsite de copii, amestecate, rotite, învârtite, astfel încât și cel mai mic copil să-și dea seama că unele cuvinte sunt mai frumoase decât altele, sau mai potrivite ori ciudat împletite cu altele. Dat fiind că ne bazăm pe principiul învățării constructiviste care spune că reții ceea ce îți place și înveți ceea ce deja știi puțin, pas cu pas, cuvânt cu cuvânt, vom construi o joacă generală care se va sfârși cu un atelier în care mânuțe de copii mici sau mari vor construi sau desena, scrie sau caligrafia joaca din muzeu.

Datele de desfășurare a ultimelor programe:

25 noiembrie – program educativ adresat familiilor cu copii de la 4 la 6 ani;
26 noiembrie – program educativ adresat familiilor cu copii de la 6 la 8 ani;

 

Pe scurt:

– Programele sunt gândite și propuse de categorii de vârstă pentru ca interesele să fie comune celor din grup (urmăriți programarea pe vârste așadar!);

– Clasele se vor întâlni cu informații de la școală (din curriculă adică) pe principiul că e mai bine să-ți desfășori ora de limba română, comunicare sau oricare alta, la muzeu, nu în clasă (dacă Școala altfel se desfășoară în această perioadă, profitați!);

– Înscrierea la ambele tipuri de programe se face la adresa programari@asociatiadadece.ro

– La programele pentru familii înscrierea se face începând cu lunea din săptămâna în care se desfășoară programul;

– La programele cu școlile, programările se fac din timp, în ordinea solicitărilor în limita a 10 programe;

– Taxa de participare constă în achitarea biletului de acces în Muzeu care este 5 lei/ adult și 2 lei/ copil. Acest beneficiu este rezultatul parteneriatului dintre o instituție publică de cultură și un ONG de educație culturală.