Noaptea Muzeelor 2015, la București

Aproape 30 de muzee, printre care, în premieră, Muzeul BNR, și 20 de organizații culturale vor fi deschise, în Noaptea Muzeelor 2015, la București, în seara de 16 mai, propunând publicului un program divers de evenimente.

Ediția din acest an va fi una specială fiind marcată de un protest inițiat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), organizatorul Nopții Muzeelor.

Astfel, muzeele vor prezenta un obiect reprezentativ din colecție, care, în seara evenimentului, va fi acoperit cu o pânză neagră, pentru a-i atenționa pe vizitatori că este foarte probabil ca, în curând, acel obiect să nu mai poată fi admirat din cauza ritmului cu care dispar, prin retrocedări, muzeele și colecțiile muzeale în România.

“Peste 110 muzee, din 77 de localități și 60 de organizații culturale, din 45 de localități sunt gata retrocedate sau aflate în curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu sunt identificate încă soluții alternative de funcționare, situație unică în Europa și poate chiar în lume”, a declarat, la conferința de presă dedicată anunțării evenimentului, Dragoș Neamu, directorul executiv al RNMR. El a spus că, deși nu se împotrivește retrocedărilor, va sesiza situația la Bruxelles.

În cadrul evenimentului, sub genericul “Privește arta, arta te privește”, Muzeul Național de Artă al României propune spre vizitare, la sediul central, pe lângă Galeria Națională și “Galeria de ne(uitat)”. Aici vor fi expuse rame ale unor tablouri retrocedate în ultimul timp de instituție. De asemenea, la Muzeul Colecțiilor de Artă, va putea fi admirată expoziția “Comori de artă din colecția prof. I. Chiricuță”.

Muzeul Național de Istorie a României propune două programe de vizitare, unul de zi, cu plată, și un altul de noapte, gratuit, între orele 16,00 și 02,00. De asemenea, vor fi organizate ateliere de educație muzeală, parada costumelor de epocă, ghidaje tematice în expozițiile permanente Tezaur Istoric, Lapidarium — Copia Columnei lui Traian și în expozițiile temporare, spectacole de muzică și dans. Și aici va fi expusă, ambalată, o piesă de excepție din colecțiile instituției.

Muzeul Național al Literaturii Române va avea deschisă Casa Memorială “Tudor Arghezi”, în timp ce Muzeul Municipiului București va oferi spre vizitare, în premieră, opt sedii muzeale.

În cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, vor fi deschise expunerea permanentă și expozițiile temporare, în curtea muzeului noctambulii fiind așteptați la o serie de proiecții în aer liber.

“Armenia în cartografia veche” este expoziția deschisă la Muzeul National al Hărților și Cărții Vechi, la vernisaj fiind invitat ambasadorul Republicii Armenia în România, Hamlet Gasparian, în timp ce, la Centrul Național al Dansului, vizitatorii vor putea admira un inedit muzeu al dansului clasic și contemporan.

Muzeul Băncii Naționale a României va prezenta, în intervalul 19,00 — 23,00, o mini-expoziție inedită, intitulată “Aur din Tezaur”, care va prezenta vizitatorilor exponatele sale vedetă, lingourile de aur de tezaur. Primii 100 de vizitatori vor primi un suvenir din partea organizatorilor.

La Muzeul Național “George Enescu”, oaspeții sunt așteptați la Aeroportul ONIRIA, locul în care evenimentele artistice programate oferă vizitatorilor posibilitatea de a călători pe teritoriul imaginației prin muzică, artă vizuală și performance art.

Muzeul de Artă Veche Apuseană propune spre vizitare o moștenire care cuprinde și 35 de obiecte clasate în categoria Tezaur a patrimoniului național, în timp ce, la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, oaspeții sunt așteptați la “După-amiaza muzeelor”, publicul fiind invitat la spectacole de muzică și dans popular românesc, un târg al meșterilor populari, ateliere de creație.

Centrul Național Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, care va rămâne deschis până la ora 24,00, va prezenta trei expoziții temporare și un program de muzică klezmer susținut de actrița Maia Morgenstern. Între orele 18 — 24 va fi asigurat transport tur-retur de la stația de metrou Piața Victoriei, cu autobuze care pleacă din 30 in 30 de minute.

Noaptea Muzeelor 2015 este sărbătorită de un număr mare de muzee din toată țara, orașele Iași și Galați alăturându-se Bucureștiului în organizarea unor evenimente culturale nocturne.