Interviu exclusiv cu actorul Cuzin Toma: “Un spectacol de teatru este pentru curajosi”

Pe actorul Cuzin Toma l-am cunoscut la filmarile de la spotul tv al campaniei Plantam Fapte Bune. Publicul il recunoaste acum si datorita succesului pe care il are serialul difuzat la PRO TV, “Las Fierbinti”, ca Firicel al lu’ Cimpoaie. Discretia si modestia l-au tinut insa departe de monden, insa cei care il cunosc, sau care isi doresc sa il cunoasca, il pot urmari pe scena Teatrului Mic, in “Furtuna”, “Visul unei nopti de vara” sau“Pensiune completa” si numeroase filme: “Apele tac”, “Sinucide-ma!”, “Nasa”, “Ursul” , “Francesca”,“Liceenii, în 53 de ore şi ceva”.

Recent, productia in care joaca rolul lui Gregor, “Silent River”, regizat de Anca Lazarescu, a fost castigatorul a doua premii Gopo, pentru “Cel mai bun scurt metraj” si pentru “Tanara speranta”. Aceeasi productie a reusit sa stranga numeroase nominalizari nationale si internationale la Festivalul International de Film NexT, TIFF, Premiile Academiei Europene de Film, Festivalul de Film de la Berlin, de la Bruxelles, Potsdam,Tampere sau „Eu cu CINE filmez?”, de la Ploiesti.
Isi interpreteaza personajele cu cea mai mare finete si descopera mereu detalii si particularitati care fac ca fiecare rol sa fie unic. Cu o putere de munca inepuizabila, tanarul actor reuseste sa se imparta intre rolurile de film si cele de teatru si sa sustina cauze sociale (“Let’s do it Romania” si “Plantam Fapte Bune”). Un artist autentic, pe care publicul merita sa il cunoasca. Amelie a stat de vorba cu actorul Cuzin Toma, intr-un interviu exclusiv.

1.Ai fost dansator, agent imobiliar, bucatar si miner, acum actor. Destin, sansa, noroc, sau Dumnezeu?
Dragoste….

2.Ce inseamna sa fii actor in Romania, in 2012? S-a schimbat ceva fata de anii trecuti? Se castiga mai bine, mai prost? Conteaza banii, sau aplauzele de la finalul fiecarei piese?
Este frumos sa fii actor oriunde….daca s-a schimbat ceva!? Da clar s-a schimbat…in primul rand suntem mai multi…nu stiu daca se castiga mai bine sau mai prost, da…aplauzele sunt importante, banii sunt esentiali.

3.Te imparti intre rolurile de la teatru si cele de film. Totusi, cine este prima dragoste? Teatrul sau filmul?
Este una si aceeasi dragoste. Machiajul este diferit 🙂

4.Multi actori accepta roluri in telenovele. Crezi ca este o varianta de compromis, pretul platit in schimbul publicitatii? Tu ai face asta?
Daca eram intrebat acum 7 ani, as fi zis ca da, si ca eu nu fimez in telenovele, intre timp am invatat ca profesionist este cel ce traieste din ce face. Daca mi se ofera ocazia sa-mi fac meseria, deci ce-mi place si sa castig si bani, mai mult decat la teatru sau in alta parte, nu pot decat sa incerc sa fiu cat mai bun. Consider ca datoria mea este sa-mi fac cu sfintenie meseria, indiferent de scenariu. Sunt platit pentru ce fac…iar daca as gandi ca este un compromis, nu m-ar interesa publicitatea de acest gen.

5.Ai jucat in productia Ancai Lazarescu, “Silent River”, alaturi de Andi Vasluianu, film care a si castigat numeroase premii. Ce le spui celor saturati de “filmele despre comunism”? De ce este epoca ceusista un subiect inepuizabil?
Cred ca orice epoca are subiecte inepuizabile…iar despre comunism inca nu s-a spus nimic.

6.Dintre toate personajele pe care le-ai jucat pana acum, in care te-ai regasit? Ti-a ramas in suflet, sau te-ai atasat de vreunul mai mult?
Toate au ramas in suflet…nu cunosc atasamentul. 🙂

7.Ai jucat si joci alaturi de actori foarte buni. O percepi ca pe o provocare, te motiveaza acest lucru sa fii si mai bun?
Clar ma motiveaza si este o mare provocare si … bucurie. Intotdeauna am avut ce invata de la actorii mai in varsta, este o bucurie sa fii in preajma lor.

8.Faci parte din distributia serialului “Las Fierbinti”, de la Pro Tv, “Silent River” a fost printre castigatorii de la Gopo, dar si in competitii internationale. Ce urmeaza?
Da …fac parte din echipa Las Fierbinti si ma bucur. Este o echipa cat se poate de profesionista, iar din distributie fac parte actori foarte buni…Am jucat si joc alaturi de actori mari: Maia Morgenstern, Horatiu Malaele, Valentin Teodosiu, George Mihaita, am lucrat cu Puric…..am lucrat cu Ciulei ….Pintilie….si alte nume mari ale filmului si teatrului…Cristi Puiu, Porumboiu. De urmat nu stiu ce urmeaza, vom vedea…

9.Esti un personaj discret, putini stiu ca esti implicat si in actiuni sociale, “Let’s do it Romania”, “Plantam Fapte Bune”…sunt doar cateva exemple. O faci pentru promovare, sau sunt cauze in care crezi cu adevarat?
Nu o fac pentru promovare….chiar cred si vreau sa ma implic si mai mult, in cat mai multe proiecte sociale.


10.La final, convinge cititoarele amelie.ro sa vina la teatru
Un spectacol de teatru iti poate schimba starea. Se consuma oricand, oriunde si nu are reactii adverse… Dar este pentru curajosi.