Ne dati ori nu ne dati? Se apropie Halloweenul!

Halloween este o sarbatoare de origine celtica, preluata astazi de multe popoare din lumea occidentala, ea raspandindu-se in secolul al XIX-lea prin intermediul imigrantilor irlandezi din Statele Unite ale Americii.

Povestea spune ca, in aceasta zi, de 31 octombrie, spiritele persoanelor care au murit in ultimul an se intorc pe pamant in cautarea unor corpuri vii pentru a le poseda pe perioada anului viitor, acesta fiind singura speranta de a avea o viata dupa moarte.

Celtii considerau ca toate legile spatiului si timpului sunt suspendate in aceasta zi, permitandu-le spiritelor sa interactioneze cu cei vii.

Cei vii nu doreau sa fie posedati. Astfel, in noaptea de 31 octombrie, satenii stingeau focurile din casele lor, pentru a le fi frig si pentru a deveni astfel nedoriti. Acestia se imbracau in tot felul de costume caraghioase si participau la parade galagioase in cartierul lor, incercand sa fie cat mai distructivi posibil pentru a speria spiritele ce veneau in cautarea celor vii.

Renegat de multi pe motiv ca este sarbatoare de import, Halloweenul s-a instalat de cativa ani buni, cu acte in regula, pe pamant romanesc. Desi in noaptea de 31 octombrie, copiii nu se costumeaza in monstri, mumii si alti zombi, colindand pe la usi dupa bomboane, tinerii au adoptat benevol Halloweenul nu atat dintr-un mimetism inocent, cat dintr-un pretext pentru o noapte de distractie cu alta coloratura.

Amatori de distractie garantata, tinerii iau cu asalt astfel de spatii, petrecand pana dimineata, costumati in varcolaci, vampiri sau alte creaturi infricosatoare.

Sarbatoarea cu specific american reprezinta totodata un bun prilej de a-ti pune mintea la contributie spre a confectiona cel mai infricosator sau cel mai trasnit costum. Anual, tinerii scot la rampa cu aceasta ocazie cele mai inventive costume: unii isi fac aparitia calare pe maturi, altii poarta tricouri manjite cu pasta rosie, avand cutite in relief, vesminte de vrajitoare sau de zombii.

Cu totii insa isi aplica un machiaj strident in care predomina negrul ce marcheaza diabolicul si rosul pe post de sange. Unghiile lungi, vopsite in negru, dintii falsi ce aduc cu ai vampirilor, parul dezlanat si vesmintele taiate si zdrentuite fac cu toatele parte din recuzita studenteasca proprie Halloweenului.

Imaginile de Halloween provin din multiple surse, inclusiv din obiceiurile nationale, operele literare de fictiune gotica si horror (cum ar fi romanele Frankenstein si Dracula), si din filmele horror clasice (ca Frankenstein si Mumia).

Printre alte imagini de Halloween se numara temele mortii, raului si ocultului sau monstrii legendari. Culorile traditionale ale sarbatorii sunt negru si portocaliu.

Deoarece sarbatoarea cade in vremea recoltarii merelor, merele glazurate sau caramelizate se numara printre mancarurile traditionale de Halloween. Ele se obtin prin tavalirea merelor intregi printr-un sirop dulce lipicios, urmata eventual de tavalirea prin mieji de nuca macinati.

Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezinta Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sarbatori, copiii se mascheaza in vrajitori, mumii sau alte personaje si colinda pe la case intreband „Trick or Treat?” (Pacaleala sau dulciuri?), ca o amenintare ca daca nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsa. In alte tari, Halloweenul este serbat prin parade si carnavaluri.

Sa aveti un Halloween inspaimantator! 🙂