Top 20 Superstitii de Anul Nou


Avand origini precrestine si obiceiuri pagane, superstitiile de Anul Nou s-au pastrat pana astazi, facandu-si loc printre obiceiurile multor popoare. Insusite dintr-un mimetism natural al omului, aceste credinte primitive si practici de neinteles sunt respectate cu sfintenie an de an in toate colturile lumii, fie si numai din divertisment.

Oamenii din epoca arhaica credeau ca spiritele malefice se tem de zgomote puternice si de lumina, aceasta fiind motivul, conform obiceiurilor pagane, pentru care sarbatorim Revelion cu distractie, petarde si artificii. Astfel, in noaptea dintre ani se aprindeau focuri mari si se facea zgomot cu tobele, pentru ca in anul urmator sa fie feriti de forte malefice si ghinion.
Iata, asadar, o lista cu cele mai populare obiceiuri pe care oameni din toata lumea le practica in noaptea de Anul Nou.

superstitii_revelion

1. Se spune ca de Anul Nou trebuie sa porti neaparat haine noi, daca vrei ca in anul urmator sa primesti cat mai multe cadouri.
2. Despre copiii nascuti pe 1 ianuarie se crede ca vor avea noroc toata viata.
3. In ziua de Anul Nou ai face bine sa nu spargi nimic (farfurii, pahare etc.), altfel orocul nu va fi de partea ta si nici nu-ti va merge bine in anul ce vine.
4. Cine mananca linte si carne de porc la masa de Revelion va avea noroc tot anul. In schimb, in ziua de 31 decembrie nu este bine sa se consume carne de pasare, deoarece superstitia spune ca, asemenea gainii, va „scormoni” si imprastia norocul si bunastarea casei.
5. In noaptea dintre ani traditiile arata ca este bine sa te gaseasca cu bani in buzunar, pentru a-ti asigura norocul si prosperitatea in 2014.

obiceiuri_superstitii_revelion

6. Se crede ca dorintele pe care ti le pui in noaptea de 31 decembrie, la ora 24 fix, se vor indeplini.
7. La fel de importante, din perspectiva simbolistica, sunt si obiectele pe care ora 12 te gaseste avandu-le asupra ta, si despre care se spune ca vor reprezenta planurile esentiale din anul urmator.
8. Nu este bine sa te gaseasca Anul Nou cu datorii, altfel vei fi dator tot anul.
9. In noaptea dintre ani, superstitiosii lasa usile si geamurile deschise, pentru ca anul vechi sa plece imediat si sa faca loc celui nou.
10. O alta prejudecata specifica Revelionului spune ca in ultima zi din an si prima zi din cel nou nu este bine sa faci cheltuieli sau sa aruncam ceva din casa (nici macar gunoiul), deoarece, odata cu el, risipesti si norocul.

superstitii_de_revelion

11. Desi la prima vedere ar parea curat ghinion, se spune ca cei ce lucreaza in prima zi a anului au mult noroc in cariera in anul nou. In schimb, nu este indicat sa demarezi proiecte in aceasta zi, fiind sortite esecului.

12. Un semn de noroc pentru tot anul este dat de consumul de fasole neagra in prima zi din ianuarie. Si mai norocos va fi cel care gateste fasole in aceasta zi.

13. Cei care petrec noaptea dintre ani alaturi de cei dragi, vor avea parte de dragoste si afectiune tot anul, iar sarutul este obligatoriu in noaptea de Revelion. In caz contrar, previziunile nu se arata prea roz pe plan sentimental, potrivit superstitiilor.

14. De asemenea, pentru a atrage dragoste si prosperitate asupra ta, pentru a fi sanatos si vesel in anul care vine, e bine ca la miezul noptii sa dansezi in aer liber, de preferat, in jurul unui copac.

15. Nu plange si nu te supara pe 1 ianuarie. Se spune ca asa cum iti este in aceasta zi, asa iti va fi tot anul.

superstitii_de_anul_nou

16. Nu spala vase sau rufe pe 1 ianuarie. Aceasta credinta prevesteste lucruri sumbre pentru cei ce aleg sa faca aceste activitati in prima zi din an.

17. In prima zi din 2014 este bine ca prmul musafir sa fie un barbat brunet. Se spune, despre acesta, ca iti va aduce noroc si prosperitate in casa.

18. In noaptea dintre ani, deci inclusiv in prima zi din an, este de bun augur sa porti haine rosii, culoarea fiind aducatoare de noroc, mai ales in dragoste!

19. De Anul Nou nu da bani cu imprumut si nu te imprumuta, daca vrei sa ai noroc în 2014, si sa ai parte de prosperitate.

20. Totodata, pentru un an imbelsugat este bine ca la miezul noptii sa fie pe masa pahare si farfurii pline. Paharele, farfuriile si buzunarele goale sunt semnele unui an sarac, mai spun superstitiile.

obiceiuri_traditii_revelion

Nu in ultimul rand, multe persoane sunt atente la directia vantului in dimineata Anului Nou. Daca bate din sud, prevesteste vreme buna si un an imbelşugat, in timp ce vantul din nord este semn de vreme rea si an dificil, potrivit mediafax.ro. Vantul care bate din este prevesteste calamitati naturale, iar de la vest e semn ca in anul nou va fi bogat in lapte si peste, dar prevesteste in acelasi timp si decesul unei persoane publice importante. Daca nu se simte adierea vantului este semn de veselie si prosperitate pentru tot anul!

Dar tu? Care sunt superstitiile de care tii cont in noaptea dintre ani?

 

Credit foto
zimbio.com, goodfon.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *