Anomalii cromozomiale ar putea explica riscul crescut de cancer la bolnavii de diabet de tip 2

Anomalii cromozomiale ar putea explica riscul crescut de cancer la bolnavii de diabet de tip 2 (cel mai des întâlnit), arată un studiu franco-britanic publicat în revista Nature Genetics şi preluat de AFP Download astm.

Diabetul de tip 2 este o boală care accelerează îmbătrânirea şi despre care se ştie că se asociază cu un risc crescut de cancere hematologice – leucemie sau limfoame mysql server. Până acum nu se cunoşteau exact motivele acestei asocieri.

Studiind ADN-ul sanguin de la 7.437 persoane de peste 50 de ani, dintre care 2.208 bolnavi de diabet de tip 2, o echipă de cercetători franco-britanico-qatareză a arătat că una din explicaţii ar putea consta în anumite anomalii cromozomiale – numite anomalii clonale în mozaic (ACM) 윈도우 10 msdn 다운로드. Ele afectează porţiuni mari de cromozomi (uneori în întregime) şi apar în ADN-ul celulelor sanguine sau salivare a persoanelor care îmbătrânesc one-eighth. Sunt foarte rare la persoanele tinere şi afectează 2% dintre cei de peste 70 de ani, la care declanşează riscul de cancere, îndeosebi hematologice Download Daewoo Securities qway.

‘Ne-am întrebat dacă, la fel ca bătrâneţea, diabetul de tip 2 determină apariţia unor anomalii cromozomiale de tip ACM în celulele sanguine’, spune profesorul Philippe Friguel, coordonator al studiului song baekselife. El consideră că cercetările ar putea ‘avea importante implicaţii clinice, îndeosebi în depistarea stărilor precanceroase la unii diabetici’ telnet exe 다운로드. ‘Aceştia ar putea fi trataţi de la primele semne de leucemie prin tehnici blânde de chimioterapie’, adaugă el.

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *