Berea, un adjuvant de nadejde in intarirea sistemului osos si in prevenirea osteoporozei

Consumatorii de bere au motive in plus de bucurie, intrucat un studiu realizat de catre Departamentul de Inginerie a Produselor Alimentare de la Universitatea din California arata ca berea intareste oasele si ajuta la prevenirea unor boli ale sistemului osos precum osteoporoza. Conform acestei cercetări, densitatea structurii osoase depinde de cantitatea de siliciu din dieta. Siliciul este important pentru cresterea si dezvoltarea structurii osoase si se regaseste in bere in cantitati semnificative.

Siliciul prezent in bere este, intr-adevar, printre ingredientele nutritive care sunt benefice pentru sanatatea organismului uman. Cei care consuma moderat bere sunt mai putin predispusi la osteoporoza, spre deosebire de abstinenti sau de persoanele care consuma alcool in cantitati foarte mari”, declara Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Cercetatorii de la Universitatea din California au realizat un studiu in care au analizat modul de fabricare si de procesare a 100 marci de bere si continutul de siliciu din acestea. Rezultatele au aratat ca in functie de tipul de bere consumat, cantitatea de siliciu variaza de la 6.4 miligrame per litru pana la 56.5 mg/l. Astfel, berile care detin concentratii mari de malt si de hamei sunt cele mai bogate in siliciu. In plus, studiul arata ca berea de tip lager este cea mai bogata in siliciu.

Cercetatorii americani de la Universitatea din California sustin ca berea, consumata cu moderatie, poate duce la cresterea sau mentinerea densitatii minerale a oaselor odata cu inaintarea in varsta si astfel, aceasta bautura poate reduce riscul aparitiei osteoporozei. Mai mult, estimarile arata ca osteoporoza este o boala care afectează 12% dintre barbatii de peste 50 de ani si 33% dintre femeile din aceeasi categorie de varsta.

In cadrul studiului, cercetatorii au luat in considerare factori precum varsta, sexul respondentilor, consumul mediu de bere, dar si tipul de bere analizata. Cercetatorii americani si membrii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie atrag insa atentia ca este vorba despre un consum moderat de bere (citeste aici si despre beneficiile berii pentru inima), sustinut de un stil de viata sanatos si o alimentatie corespunzatoare.

Despre Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie

Membrii fondatori ai Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie sunt Corina Aurelia Zugravu, Alin Popescu, Mihaela Begea.

Corina Aurelia Zugravu, presedinte, este absolventa a Facultatii de Medicina Generala si Farmacie „Dr. Carol Davila” Bucuresti, este medic primar in Nutritie si Igiena Alimentatiei. Activitatea sa stiintifica si de cercetare s-a concretizat de-a lungul timpului in cinci volume de specialitate si in peste 100 de articole si studii publicate.

Alin Popescu, secretar general, este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucuresti (promotia 2000) si este in prezent medic primar in medicina sportiva. Este dublu licentiat in chimie – fizica (1997) si psiho-sociologie (2003), iar de peste 7 ani colaboreaza cu F.R. Rugby, fiind si lector al Academiei Romane de Rugby, din 2004 pana in prezent.

Mihaela Begea este asbolventa a Universitatii din Galati, Facultatea de Industrii Alimentare si Tehnica Piscicola si doctor in stiinte ingineresti. In prezent este cercetator stiintific gradul I in cadrul ICA Research&Development. Este autor sau coator al unor carti de specialitate in domeniul maltului si berii, respectiv a numeroase articole publicate in reviste de specialitate din industria alimentara sau prezentate in cadrul unor manifestari internationale in domeniu, in domeniile tehnologiei si biotehnologiei alimentare, calitate si siguranta alimentara, standardizare.

Sursa info: Comunicat de presa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *