Conteaza cand mananci, nu doar ce mananci!

Prevenirea obezitatii si lupta impotriva greutatii corporale excesive necesita un regim alimentar echilibrat, insa si momentul consumului de alimente joaca un rol important, relateaza passionsante.be.

Totul tine de ceasul biologic, arata cercetatori de la Institutul Salk din California, care stabilesc o paralela cu ciclul veghe-somn: cine nu doarme bine noaptea, nu este in forma ziua urmatoare si lucreaza mai putin eficient. Acelasi lucru se produce si in cazul proceselor biologice legate de alimentatie, de la metabolismul colesterolului la producerea glucozei.

Aceste functii, ca sa actioneze eficient, optim, trebuie sa fie activate in anumite momente si lasate in repaos in altele. Echipa de la Institutul Salk a observat acest lucru efectuând experiente pe soareci (‘organism model’ plin de informatii), hraniti conform unor secvente orare variabile.

S-a constatat ca, la un consum echivalent de hrana (cantitate si calitate nutritionala), cei care puteau mânca când doreau au crescut in greutate si au prezentat leziuni hepatice mai mari decât atunci când rozatoarele mâncau dupa un program strict. Impactul a fost semnificativ când soarecii puteau mânca seara si noaptea.

Cercetatorii conchid in articolul aparut in revista ‘Cell Metabolism’ ca, desi este foarte important ce mâncam, nu trebuie neglijat nici momentul in care mâncam.

 

Sursa articol Agerpres

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *