Nu consuma carne rosie in exces!

La capitolul sanatate, de cele mai multe ori nu stam prea bine, pentru ca suntem gurmanzi, ne place sa ne ridicam de la masa doar dupa ce ne-am saturat si ne este greu sa ne educam viata alimentara in asa fel incat sa nu mai intampinam probleme. Consumul de carne rosie este inradacinat pe la noi de generatii intregi, fiind in unele familii, sursa alimentara cea mai la indemana. Copii nu gusta din supa gatita daca aceasta nu are o bucata de carne, iar noi, ceilalti, obisnuiti fiind cu asta, rezistam mai greu fara sa punem gura pe o pulpa intr-o saptamana.

Este necesar sa luam atitudine in privinta asta, pentru ca sanatatea noastra este in joc. Consumul de carne rosie ( porc, miel, vita ) in exces, favorizeaza aparitia cancerului si a bolilor de inima. Nu cantitatea are efecte negative asupra organismului nostru ci felul in care preparam o bucata de carne. Prajeala, uleiul incins ( si de cele mai multe ori nu este folosit cel de masline ), grasimea lasata pe bucata de carne ca sa ii dea gust, supa sau ciorba grasa sunt doar cateva dintre detaliile de care ar trebui sa stim ca nu ne fac bine.

Specialistii ne spun ca exista avantaje si pentru consumul de carne rosie. Acestea vizeaza aportul de proteine animale in organism, vitamine ( D, B12 ), minerale ( fosfor, magneziu, potasiu, seleniu ), existenta fierului ( mai ales in carnea de vita ) care te ajuta in lupta cu anemia si asa mai departe. Pe de cealalta parte, carnea rosie este bogata in grasimi saturate, care duc la marirea colesterolului si prin faptul ca nu contine fibre specifice, colonul si pancreasul tau devin o prada imediata a cancerului.

Ca sa ai parte de o dieta sanatoasa, consuma carne rosie slaba la gratar, rotisor sau fiarta si niciodata in exces! Alimentatia ta trebuie sa fie echilibrata!