Cancerul de col uterin

Paradoxal, cu toate ca este una dintre cele mai intalnite maladii, cancerul la col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit prin simple testari periodice. Testul care trebuie efectut este testul Papanicolau si nu costa mai mult de 50 de RON.


Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri dintr-un virus virus frecvent întâlnit, denumit papilomavirusul uman sau HPV. Boala presupune cresterea anormala si necontrolata a celulelor care acopera colul uterin. Exista peste 100 de tipuri de virus HPV. Majoritatea sunt tipuri cu risc scazut si nu cauzeaza cancer de col uterin. Totusi, tipurile cu risc înalt (care cauzeaza cancer ), pot provoca aparitia celulelor anormale care pot duce la cancer de col uterin daca nu sunt tratate. Chiar si infectiile provocate de tipurile cu risc înalt se pot rezolva (vindeca ) de la sine. Dar, în anumite cazuri, ele persista si în decursul unor perioade îndelungate de timp aceste celule anormale se pot transforma în cancer de col uterin – de regula în decurs de 10 – 20 de ani. Uneori, acest proces poate evolua mult mai rapid, dar în general este considerat o afectiune cu progresie în general lenta.

 

In clipa de faţă, vaccinarea anti-HPV este o realitate. Cancerul de col uterin nu apare in absenţa infectiei HPV, de aceea vaccinurile care previn infecţia cu HPV vor proteja de asemenea impotriva apariţiei acestei forme de cancer. Vaccinurile sunt acum disponibile pentru a proteja impotriva celor două tipuri de HPV oncogenice cel mai des intalnite, tipurile 16 şi 18, care determină, impreună, aproximativ 2 din 3 cazuri de cancer de col uterin şi numeroase anomalii ale testelor citologice. Vaccinarea adolescentelor impotriva HPV 16 şi 18 alături de screening-ul citologic pentru cancerul de col uterin la un interval de 3 ani ar putea reduce incidenţa cancerului de col uterin cu 94% in comparaţie cu lipsa oricărei intervenţii. Mai mult, vor reduce in mod semnificativ numărul anomaliilor detectate la testele de screening, anomalii care necesită supraveghere medicală in timp.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *