Smoothie – Micul Dejun pentru dimineti energice

Smoothie este o bautura energica si nutritiva care poate inlocui cu succes cafeaua de dimineata astfel incat sa incepi ziua cu brio. Pe langa faptul ca este o bautura delicioasa constituie un mic dejun sanatos care te va tine satula cateva ore. Smoothie-ul detine beneficii care te vor convinge sa alegi un mic dejun care se bea, in defavoarea celui clasic.

Consumarea unui smoothie de dimineata la prima ora este o forma naturala de a vitaminiza corpul cu fructe si legume crude in forma lichida care ajuta corpul tau sa digere si sa asimileze nutrientii foarte usor. Consumand fructele si legumele procesate in blender impreuna cu apa e ca si cum ai veni in ajutorul procesului de digestie astfel incat stomacul trece direct la nivelul 2 de procesare a micului dejun. Rezultatul este absorbtia vitaminelor si nutrientilor imediat ce ai baut primele inghitituri.

Ce contine un smoothie?

Un smoothie poate contine fructe, legume, frunze verzi,seminte, lapte, tarate si fulgi de cereale cat mai putin procesate si apa. Bineinteles ar fi bine sa nu le amesteci pe toate odata pentru o digestie usoara. Pentru a evita balonarea este bine sa nu amesteci mai mult de 3-4 ingrediente intr-un smoothie. Combinarea celor 4 ingrediente este si ea foarte importanta la fel ca si in alimentatie.

Daca optezi pentru un smoothie de fructe incearca sa eviti sa le combini cu legume, dar poti opta pentru frunze verzi cu gust neutru: spanac, salata, loboda sau pentru cele cu gust puternic pe care trebuie sa le folosesti in cantitati mici: patrunjel, marar, menta, busuioc. Daca vrei sa folosesti citrice incearca sa nu le combini cu alte fructe decat citrice. De la regula de baza deviaza un pic marul care poate fi combinat cu legume pentru a da un pic de dulceata smoothie-ului. Marul face casa buna in mod special cu radacinoasele: morcovi, telina, sfecla

 

DSC_0869-640x360


Daca faci sport dimineata smoothie-ul este micul dejun perfect pentru tine.
Imediat dupa sport poti alege un mic dejun care sa iti furnizeze doza necesara de proteine pentru intreaga zi adaugand niste seminte de in, canepa, chia, floarea soarelui, iar in loc de apa sa folosesti lapte de migdale, soia, orez, nuci. Daca esti adepta cerealelor le poti adauga si pe acestea in smoothie-ul tau: fulgi de ovaz,orz, secara, tarate de grau spelta, psylium, hrisca, ovaz. Important este sa adaugi suficient lichid – apa sau lapte – astfel incat ingredientele amestecate sa se poata consuma in forma lichida.

Daca ti se pare ca ai nevoie ca smoothie-ul sa fie un pic mai dulce opteaza pentru banane coapte bine. Acestea vor neutraliza gusturile puternice si vor indulci smoothie-ul. Daca totusi ai nevoie de ceva mai dulce opteaza pentru indulcitori naturali: miere, extract de stevie, sirop de agave, zahar brut din trestie de zahar sau fructe uscate hidratate: curmale, stafide, smochine, caise.

Cat smoothie trebuie sa beau?

Multe femei se plang de faptul ca nu se satura cu un smoothie la micul dejun si ca dupa o ora lesina de foame. De rezistat pana la prima gustare sau pana la pranz nici nu poate fi vorba. Greseala consta in cantitatea de smoothie pe care o bei dimineata. Daca pana acum mancai 2 oua fierte, 2 felii de paine cu unt si o cana mare de cafea sau un bol de cereale cu ciocolata, lapte si un ceai si inlocuiesti acestea cu 1 pahar de smoothie rezultat dintr-o banana, un mar si apa, e de inteles ca nu te saturi. E normal ca dupa 1h sa ti se faca foame. Cantitativ, nutritional si caloric comparatia nu isi are rostul.

Daca te-ai hotarat sa optezi pentru micul dejun in forma de smoothie ai nevoie de cantitati mari. Trebuie sa bei pana cand simti ca esti satula. Cantitatea ideala de smoothie nu exista. Ea variaza de la persoana la persoana in functie de inaltime, greutate, metaboloism. Incepe cu 1l de smoothie de fructe sau legume si daca simti ca nu e suficient mareste doza cu 200-250ml in primele zile, dupa care poti sa maresti doza.

In cazul smoothie-urilor pe baza de lapte care contin si seminte si cereeale cantitatile trebuie sa se micsoreze pentru ca au valori nutritive si calorice ridicate. Cantitatea mai depinde mult si de volumul de efort fizic depus zilnic. Daca esti o persoana sedentara cu siguranta cantitatea de smoothie va scadea. Daca esti o persoana activa care face sport in fiecare zi atunci cantitatile pot creste in functie de necesitate.

Daca vrei sa incepi sa iti bei micul dejun in forma de smoothie este foarte important sa bei cantitati care sa te satisfaca nutritional si ca volum. Cand corpul se va obisnui cu noul mic dejun iti va cere exact cantitatea de care are nevoie.

BananaSpa smoothie

Smoothie Banana SPA

– reteta –

Ingrediente:

Banane -3buc

Spanac – 150-200g (3-4 maini sanatoase de frunze proaspete)

Apa – 500ml (in functie de densitatea dorita cantitatea de apa poate fi mai multa sau mai putina)

Mod de preparare:

Frunzele de spanac spalate se pun in blender. Se adauga apa si se proceseaza pana la omogenizare aproximativ 30sec. Se adauga bananele curatate si se mai proceseza in blender pana obtii un smoothie cremos.. Daca ti se pare ca smoothie-ul e prea dens mai adauga apa si mai proceseaza cateva secunde…Si micul dejun e gata! Se toarna in pahar si se bea.

Lovely-Morning smoothie

Smoothie Sport Energy

Ingrediente:

Cacao sau Pudra de roscove – 2 lingurite

Seminte de canepa – 2 lingurite

Banane – 2 buc

Curmale – 5-6 buc

Lapte – 300-400ml (pentru o varianta mai sanatoasa inlocuieste laptele de vaca cu cel de soia, migdale, cocos sau apa)

Mod de preparare:

Curmalele se curata de samburi si se maruntesc cu cutitul pentru a usura munca blenderului. Se toarna un pic de lapte peste si se proceseaza. Apoi se adauga toate celelalte ingrediente si se mai proceseaza totul 30-40 de secunde pana la omogenizare. Se toarna in pahare si se orneaza cu un praf de scortisoara.

 

Micul Dejun este cea mai importanta masa din zi….Nu sari peste Micul Dejun…La Micul Dejun poti sa mananci orice in cantitati industriale pentru ca pana la sfarsitul zilei corpul tau are timp sa proceseze alimentele ingerate la inceputul zilei…sfaturi pe care le-ai auzit, citit, vazut de nenumarate ori. Pe unele le-ai preluat ad literam si le-ai respectat cu sfintenie, pe altele le-ai evitat cu mare drag.

Micul Dejun influenteaza toate celelalte mese pe care le vei avea pe parcursul zilei. Corpul uman are capacitatea sa se hranesca si sa se adapteze la combustibilul pe care i-l dai. Daca ii dai fructe si legume de dimineata, corpul tau va cere toata ziua alimente sanatoase. Daca ii vei da cabanosi prajiti cu varza calita si bacon…corpul tau va tanji toata ziua dupa grasimi si prajeli.

Asadar, tu detii puterea de a alege ce combustibil ii dai corpului tau.

Sursa Foto: Jubirica