“Curcubeul supranumerar” sau “Curcubeul dublu”

Curcubeul este cel mai spectaculos fenomen luminos observat pe Pamant. Se manifesta prin aparitia pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci cind lumina soarelui se refracta in picaturile de apa din atmosfera. Pe cer, curcubeul apare atunci cand intr-o parte a acestuia ploua, iar in cealalta soarele straluceste.

Pentru a fi martorii unui asemenea fenomen optic este nevoie sa fie indeplinite doua conditii. In primul rand este nevoie ca observatorul uman sa fie pozitionat intre Soare si picaturile de apa. Stropii marunti de apa pot proveni fie de la ploaie, fie din aburul unei cascade sau chiar de la gura unui pulverizator al unui furtun de gradina. A doua conditie este ca unghiul pe care Soarele, stropii de apa si ochii observatorului il formeaza sa fie in intervalul 40o-42o. De aceea este nevoie ca fenomenul sa se produca in diminetile sau dupa-amiezele insorite imediat dupa ploaie.

Ordinea culorilor dintr-un curcubeu este de la lungimi de unda mici in arcul exterior la cele mari in arcul interior. Succesiunea culorilor de la exterior spre interior este urmatoarea: rosu, portocaliu (oranj), galben, verde, albastru, indigo, violet (ROGVAIV).

Desi Newton a fost preocupat si a studiat in detaliu fenomenele optice de-a lungul vietii sale, un calugar german de la inceputul secolului al XIV-lea a fost primul om care a descoperit cum se reflecta si se refracta lumina la contactul cu o picatura de apa. Pentru a-si sustine ipotezele formulate pe aceasta tema, calugarul a umplut o sfera cu apa, a directionat o raza de lumina solara spre aceasta si a observat separarea luminii albe in culorile curcubeului, precum si reflexia luminii la contactul cu partea opusa celei prin care raza a intrat in contact cu sfera. Numele calugarului neamt era Theodoric din Freiburg, iar anul descoperirii si demonstratiei sale, 1304.

Ce reprezinta “curcubeul supranumerar”?

Este un alt nume dat unui curcubeu dublu. Curcubeul secundar are spectrul de culori inversat, este in exteriorul (deasupra) curcubeului original, iar intensitatea sa luminoasa este semnificativ redusa fata de a primului. Un asemenea fenomen apare atunci cand se produce o reflexie suplimentara a luminii in interiorul picaturilor de apa. In loc sa se reflecte o singura data in stropii de apa, lumina se reflecta de doua ori, dand nastere unei imagini  mai  pale si in oglinda a curcubeului primar.

Din moment ce curcubeul depinde de pozitia Soarelui, a picaturilor de apa si a observatorului, toti cei care privesc simultan un curcubeu vad de fapt versiuni usor diferite ale acestuia.

Toate curcubeiele ar fi complet rotunde, numai ca suprafata terestra este un obstacol de netrecut in calea completarii cercului. Totusi, daca observatorul se afla la foarte mare altitudine, de exemplu intr-un avion, curcubeie circulare pot fi vazute atunci cand unghiul format de Soare, picaturile de apa si avion este intre 40o si 42o. in acest caz curcubeul este orizontal, adica paralel cu solul, neputand fi blocat de suprafata Pamantului. Este o priveliste unica !

Ce cred popoarele lumii despre curcubeu:

•  Incasii credeau despre curcubeu ca era un dar de la Zeul Soare

•  Arabii vedeau curcubeul ca pe o tapiterie cereasca tesuta de vantul ce batea dinspre sud

•  O legenda kenyana spune ca Dumnezeu a creat doua curcubee, unul barbat si celalalt femeie, ambele trebuiind sa lucreze impreuna pentru a opri ploaia

•  Exista un mit germanic in care curcubeul este vasul in care Divinitatea a folosit-o atunci cand a colorat penajul pasarilor

•  Indienii nord-americani credeau despre curcubeu ca era Calea Sufletelor, interpretare pe care o intalnim la multe alte popoare

•  Pentru japonezi curcubeul este „podul plutitor al cerurilor”

•  Miturile hawaiene si polineziene il descriu ca pe calea spre lumea superioara

•  In Alpii Austriei, se spune ca sufletele celor drepti urca pe curcubeu spre cer

•  Unii budisti sustin ca culorile reprezinta cele sapte planete sau cele sapte regiune majore ale terrei