Pasca cu branza de vaci

Pasca cu branza de vaci este cu siguranta cel mai delicios desert din meniul de Paste. O data pe an, fiecare familie din Romania are, de Paste, o Pasca pe masa, alaturi de ouale rosii si preparatele din miel.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
– pentru aluat aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 650 g faina; 150 g zahar pudra; 250 ml lapte; 100 g unt; 2 linguri ulei vegetal; 3 oua; 1 lingurita esenta de rom; 1 lingurita esenta de vanilie; 1 lingurita rasa de sare (preparare aluat pasca).

– pentru umplutura aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g branza de vaci; 100 g zahar pudra; 50 g unt; 2 pachetele zahar vanilat; 4 oua, pentru branza; 50 g smantana; 50 g stafide; 1 lingura esenta de rom, pentru stafide; 1 lingura de gris; 1 lingura de faina; coaja rasa de la 1 lamaie si de la 1 portocala; 1/2 lingurita cu sare; 1 lingura cu esenta de vanilie, pentru branza; 1 ou si o lingurita cu smantana, pentru uns aluatul.

Preparare Pasca cu branza de vaci: Preparati aluatul (preparare aluat pasca).

Cat sta aluatul la dospit, preparati crema de branza. Puneti peste stafide esenta de rom si amestecati pentru a se imbiba toate stafidele, in mod uniform. Puneti branza intr-un mixer, peste care adaugati untul si cele 4 oua. Mixati pana obtineti o pasta omogena. Adaugati apoi zaharul pudra, zaharul vanilat, sarea, coaja de lamaie si portocala, grisul, faina, smantana si esenta de vanilie, dupa care mixati bine toate ingredientele pana obtineti o crema omogena.

Dupa ce ati omogenizat compozitia, adaugati stafidele inmuiate in esenta de rom si amestecati usor cu o paleta. Aveti crema pentru umplutura gata.

Intre timp, daca s-a dospit aluatul, presarati pe masa de lucru faina din belsug si puneti aluatul pe masa. Se taie o data in 2 jumatati, o jumatate o lasati ca atare, iar cealalta jumatate taiati-o in 3 bucati.

Din prima jumatate (cea pe care o aveti intreaga) intindeti o foaie rotunda de cca 0,5 cm grosime, practic de marimea formei in care veti coace Pasca. Asezati foaia de aluat in forma si puneti-o pe aragaz (cuptorul trebuie sa fie potrivit la 180 de grade inca de cand ati inceput prepararea aluatului, deci trebuie sa fie cald in bucatarie).

Din cea de-a doua jumatate de aluat (cea pe care ati taiat-o in 3 bucati), folositi 2 dintre bucati pentru a face 2 suluri de grosimea creionului, pe care impletiti-le si asezati-le in tava, de jur imprejur, lipite de marginea tavii (apasati capetele, ca sa se uneasca intre ele). Lasati 30 de minute sa creasca, pe aragaz, acoperind tava cu un prosop de bucatarie.

Bucata de aluat ramasa (cea de a treia), se imparte in patru si se fac patru suluri de aluat, care se impletesc doua cate doua. Peste acestea puneti un prosop si le lasati-le 30 de minute sa creasca.

Intre timp puneti un galbenus de ou cu o lingurita de smantana intr-un bol si bateti-le bine. Aveti si sosul cu care sa ungeti, in final, aluatul.

Dupa ce au trecut cele 30 de minute, dati prosopul la o parte si turnati umplutura in forma, fara sa depasiti marginile laterale ale aluatului. Ungeti aluatul de jur imprejur, cu sosul de ou si smantana, dupa care adaugati si sulurile de aluat ramase, sub forma de cruce, pe deasupra umpluturii de branza.

Ungeti si crucea cu sos de ou si smantana, si Pasca este gata pentru a fi introdusa la cuptor.

Introduceti Pasca in cuptorul incalzit la 180 de grade, timp de 10 minute, dupa care reduceti temperatura la 160 de grade si lasati-o inca 40 de minute la cuptor. Dupa ce a stat la cuptor tot acest timp, scoateti Pasca, lasati-o sa se raceasca si poate fi servita.

Preparare in imagini:

Apasa aici pentru reteta in imagini! Retete puse la dispozitie de All-Food.ro.

Succes la preparare si Pofta Buna!