Reteta de ciorba taraneasca din Maramures

ciorba-maramureseana


Avem o tara frumoasa, cu zone turistice, obiceiuri si traditii superbe.

 

Fiecare zona are specifiul ei in diverse domenii, mai ales in cel culinar. Doresc sa prezint celor care nu au ajuns, inca, in Maramures, sa poata gusta din preparatele specifice, dar si celor care sunt din zona, dar se intorc rar pe meleagurile natale, o reteta maramureseana de ciorba. Este vorba despre ciorba taraneasca cu afumatura.

 

Timp de pregatire: 15 minute
Dificultate: medie
Ingrediente: costita si carnati afumati, legume, apa
Timp de gatire: 60minute

 

Ingrediente ciorba taraneasca maramureseana

300 gr carnati afumati
300 gr costita afumata
2 morcovi medii
1 radacina patrunjel
2 cepe potrivite
1 telina mica
1 ardei verde
1 ardei rosu
3 cartofi medii
150 gr fasole verde
150 gr varza dulce
150 gr mazare
30 gr orez
½ legatura de patrunjel
½ legatura leustean
1 ou (galbenus)
3 litri apa
Sare, piper, boia de ardei/ardei iute
3-4 linguri de smantana(facultativ)

Cum pregatesti ciorba taraneasca maramureseana

Cureti si speli bine legumele si apoi le toci. Costita si carnatii ii tai bucati potrivite pentru a fi luate in lingura. Intr-o oala in care vei fierbe ciorba pui putin ulei sau untura si calesti carnatii si costita, ceapa, morcovul si ardeii. Lasi putin si adaugi apa fierbinte, apoi celelalte legume ramase, impreuna cu orezul, sarea, boia si piper dupa preferinta. Lasi la fiert apreciabil si gusti din cand in cand. Cand ciorba este fiarta adaugi smantana amestecata cu galbenusul de ou si verdeata spalata si tocata marunt. Servesti ciorba insotita de ardei iute si neaparat de o tarie, tot din partea locului.

La aceasta reteta este bine sa folosesti costita si carnati de casa.

Cum ti se pare? Vei pregati si tu ciorba taraneasca cu afumatura, din Maramures?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *