Reteta olteneasca: Placinta olteneasca cu praz si branza

Reţeta face parte din a doua ediție a programului de educație culinară “Descoperă tradiţiile culinare româneşti!” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart C ommunications în parteneriat cu brandul Gold Maya și Heinner.

În noiembrie, Celebration Garden este restaurantul partener al proiectului.

Reteta “Plăcintă oltenească” este folosită în Oltenia și preparată la restaurantul Celebration Garden, în cadrul Campaniei ”Descoperă tradițiile culinare românești!”.

Ingrediente:
• Aluat de foietaj (din 200 g faina Gold Maya, 200 g unt nesărat, 1/4 sare,100 ml. apă rece)
• 2 tije de praz
• 200g brânză telemea
• Sare
• Piper
• 1 Gălbenuș de ou
• 50 ml. lapte

Preparare aluat foietaj
Se pune făina Gold Maya BL00 într-un castron și se presară cuburile de unt la temperatura camerei și tăiate în bucăți egale deasupra ei.

Se amestecă făina cu untul astfel încât cuburile să fie acoperite. Se toarnă apă rece pe toata suprafata fainii și se începe frământarea aluatului în felul urmator: se pune palma sub făină, se aduce deasupra untului și se apasa cu podul palmei. Se continuă această mișcare până când se încorporează toată făina. După ce a fost încorporată toată făina, se răstoarnă aluatul pe masa de lucru pe care a fost presărată făina.

Se întinde aluatul sub formă dreptunghiulară de un deget grosime și se împăturește în 3. Se întoarce aluatul cu partea împăturită în jos se rotește bucata de aluat la 90 de grade și se repetă întinderea și împăturirea în trei. Se pune aluatul la frigider 30 minute.

Mod de preparare umplutură
Se curăță prazul, se taie rondele și se fierbe aproximativ 1 minut în apă sărată. Apoi se strecoară si se lasă să se scurgă într-o sită. Telemeaua se taie cubulețe.

Aluatul se intinde pe o planșetă și se taie în dreptunghiuri mai mici. Fiecare dreptunghi nou format se întinde cu sucitorul pentru a se subția aluatul, iar la mijloc se adaugă amestecul din praz și brânză. Se împăturește în două, pe lungime, se rulează și se așează ruloul într-o tavă unsă cu ulei. Pentru a prinde o culoare frumoasa, se pot unge cu un amestec de gălbenuș cu puțin lapte.Se introduce tava în cuptorul incins, până ce plăcintele se rumenesc deasupra.

Mod de servire
Placințelele se pot servi calde sau reci.

Despre parteneri
Derularea activităților din cadrul celei de-a doua ediții a Campaniei “Descoperă tradiţiile culinare româneşti!” se realizează cu sprijinul brandului de morărit Gold Maya și al brandului de electrocasnice Heinner.

Prezent pe piața din România din anul 2000, brandul Gold Maya înglobează toate calitățile și valorile unui brand de morărit premium sub o etichetă tradițională. Folosind cereale atent selecționate și procesate la cele mai înalte standarde de calitate, Gold Maya oferă făină de mălai grișat precum și făină de grâu BL 00, BL 55 și BL 65.

Cu făina Gold Maya se pot pregăti retete diferite de pâine, cozonac sau diferite sortimente de prăjituri.

Brandul Heinner cuprinde o gamă completă de electrocasnice, care vine în întâmpinarea nevoilor cotidiene din orice casă, sincronizând cerințele tehnologice cu confortul clientilor. Produsele se caracterizează prin design compact și ergonomic, completat de funcții multiple pentru ușurință, eficiență și confort în utilizare. Brandul Heinner este importat și distribuit de către Network One Distribution.

Despre Celebration Garden
Restaurantul Celebration Garden a fost deschis la inceputul anului 2010 și prezintă un festival de arome, cu scopul de a-i purta pe clienți departe de viața agitată a orașului, oferindu-le o experiență specială într-un cadru relaxant și armonios, completat de specialități culinare românești. Totodată, restaurantul Celebration Garden este disponibil pentru organizarea unor evenimente speciale, potrivite pentru toate ocaziile, reprezentand garanția unei înalte calități gastronomice și estetice furnizate de o echipa de profesioniști cu experiență.

Despre programul de educație culinară
Campania “Descoperă tradițiile culinare românești” este a doua ediție a programului de educație culinară derulat de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya și Heinner, în perioada ianuarie – decembrie 2014.

În 2014 programul educațional este sprijinit de 84 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): Agro TV, Amelie.ro, Absolut TV, Arta de a trai sanatos, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Bucataria pentru toti, BotosaniLife.RO, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, deBanat.ro, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, Dicto Simpliciter, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastromag, Gastro Media, Gatitul.ro, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, iasifun.ro, Imaginea mea, Infoest, InfoAliment, inoras.ro, Istoria Banatului, jurnaldebucuresti.com, La Bucatarie, Lugoj Online, Marya, Magazin Salajean, Monitorul de Botosani, metropotam.ro, Mujer, Monitorul de Galati, Online Sudent, Orasul Suceava, Papa bun, Pap Tot, Radio Fix Botosani, Realitatea.net, ReplicaVedetelor.ro, resita.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania gateste, Romania libera, Romania pozitiva, Secretele florilor, Satmareanul.net, Senso TV, Somes TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Universul Argesean, Vacante la tara, Viata Buzaului, Woman TV, WorldWide Romania, Ziarul Actualitatea, Ziarul de Iasi.

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul www.traditiiculinareromanesti.ro, pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .