Reteta yummy: prajitura “Tavalita”

prajitura-tavalita-prin-nuca

Prajitura pe care o propun, supranumita “tavalita”, o pregatesc de foarte mult timp. Reteta o am de la nasa mea, care este un as in pregatirea dulciurilor.

Se pregateste destul de usor, este spornica, foarte gustoasa si aspectuoasa si, de ce nu, sanatoasa (are multa nuca – grasimi nesaturate, vitamine si minerale, fibre)

Timp de preparare: 45minute
Nivel de dificultate: mediu
Ingrediente principale: oua, lapte, zahar, unt, cacao, ciocolata, nuca
Timp de coacere: 15 minute

Reteta este pentru o tava mare de aragaz (30/40cm).

Ingrediente blat prajitura Tavalita

2oua
400 gr zahar
4 linguri de miere
200 ml lapte
5 linguri ulei
1 pachet si jumatate praf de copt
500 gr faina pentru prajituri
Jumatate fiola de esenta rom

Ingrediente crema prajitura Tavalita

80 gr cacao
1 ciocolata mare cu lapte
250 gr zahar
200 gr margarina
15 linguri lapte
½ fiola esenta de rom

+

1 farfurie (ca de supa) cu miez de nuca dat prin masina de nuca.

 

Cum pregatesti blatul pentru Tavalita

Se mixeaza bine cele 2 oua cu zaharul, se adauga mierea, laptele, apoi uleiul. Va rezulta o emulsie peste care se pune faina cernuta, esenta de rom si praful de copt.

Aceasta compozitie se toarna in tava de aragaz unsa si tapetata cu hartie de copt si se coace. Pentru a vedea daca este coapta, cam dupa 10 minute, se face testul cu scobitoarea (daca nu se ia blat pe scobitoare si este rumenita, se scoate). Se da deoparte la racit si apoi se taie cuburi de aproximativ 3/5 cm.

Cum pregatesti crema pentru Tavalita

Se fierbe laptele cu cacao, zahar si ciocolata pana devine ca o smantana. Se adauga margarina si esenta de rom.

Cum desavarsesti prajitura Tavalita

prajitura-tavalita-prin-nucaCu o furculita iei cate un cub de blat, il inmoi rapid in crema, il scurgi usor si apoi il tavalesti prin nuca macinata care trebuie sa iti fie alaturi. Trebuie sa ai oarece rapiditate pentru a nu se raci crema dar si grija sa nu faramitezi blatul. Dupa ce le-ai tavalit prin nuca, le asezi pe un platou si le dai la rece. Va fi mai buna dupa trecerea catorva ore, deoarece sosul de ciocolata, care intra bine in blat, si aroma nucilor se intrepatrund bine.

Pentru cine nu are nuca, nu ii plac nucile sau vrea sa diversifice gustul, poate folosi si nuca de cocos. Sau poate sa le tavaleasca si prin nuca si prin nuca de cocos.

Asta este tot. Deloc greu si foarte foarte gustos!

 

Sursa foto
gustozy.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *