VIDEO – Reteta tiroleza: Muschiulet de vitel cu pastel de legume

Rețeta face parte din programul de educație culinară “50 de săptămani în bucătăriile lumii” derulat de agenția de relații publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis. În iunie, Restaurantul partener al proiectului este Restaurant Tirol.

Rețeta tiroleză a fost oferită și preparată de Restaurantul Tirol Sinaia și poate fi degustată zilnic la restaurantul din cadrul hotelului International din Sinaia.

Ingrediente:
• Mușchiuleț de vițel
• Legume:
o Dovlecel Zuchini
o Praz
o Țelină
o Morcov
o Fasole galbenă
• O crenguță de Rozmarin verde
• Ulei de măsline Arpis
• Sos de soia
• Sare
• Piper
• Zeamă de lămaie

Mod de preparare
Mușchiulețul de vițel se taie în patru bucăți egale, se pune într-o tigaie încinsă cu ulei de Arpis și se prăjește pe ambele părți.

Se oprește focul și se adaugă un amestec din ulei de măsline, sos de soia, zeamă de lămâie, sare și piper alb. Carnea se va lăsa la macerat până la servire în acest sos.

Legumele se pun la fiert în ordinea următoare: mai întâi țelina și morcovul, apoi, după câteva minute, se adaugă dovlecelul zuchini, praz, rozmarin și fasolea tăiată fideluță. Legumele se fierb până se ”pătrund” dar rămân tari.

Mod de servire
După ce legumele s-au pătruns, se scurg bine de apă și se aranjează pe un platou. Mușchiulețul și sosul se vor pune din nou pe foc până ce scade sosul și se vor adăuga peste legume.

Partenerul principal
Partenerul principal al programului de educație culinară ”50 de săptămâni în bucătăriile lumii” este brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, otet balsamic, ulei de porumb, ulei de măsline etc.

Restaurantul Gazdă
În iunie, programul de educație culinară este sprijinit de Restaurantul Tirol al cărui motto este ”Nu există dragoste mai sinceră decât dragostea pentru mâncare!” – George Bernard Shaw. Restaurantul Tirol din Sinaia are toate calitățile pentru a crea atmosfera orașelor tiroleze, înconjurate de munți cu creste înzăpezite, savurând gastronomia specifică zonei Alpilor.
În cadrul restaurantului clienții vor putea testa Fondue-ul Bourguinnone – o specialitate din zona Tirolului elvețian, fondue-ul din branza – care are la bază o rețetă veche de peste 600 de ani, vor putea pregăti singuri mușchiul de vită pe piatră încinsă, vor putea gusta schnitzelul vienez, servit în stil tirolez cu dulceață de fructe de padure și salată de cartofi.
Specialitatea casei în restaurantul Tirol din Sinaia este supa de rasol de vită cu tăiței dar pot fi testate și salate, platouri vânătorești sau afumături specifice Tirolului. Tirol este o zona geografica aparte, mărginită de regiuni extrem de frumoase precum provinciile Salzburg și Carintia în partea estică, Elvetia si Voralberg in partea vestica și Germania în nord. Căsuțe mici ascunse parcă printre dealuri, asezări liniștite întinse de-a lungul poalelor Alpilor și piscuri acoperite cu zăpadă sunt doar cateva elemente ce alcătuiesc peisajul Tirolului. Mozart, Christian Doppler, Cristalele Swarovski, valsul tirolez sau snapsul tirolez, sunt cateva exemple celebre din ansamblul cultural al zonei.

Gastronomia, element cultural și istoric al locului, este extrem de variată. Adi Werner, bucatar-sef la Saint Christophe Arlberg, un local din anul 1386, descria la acea vreme gastronomia Tirolului ca: “un tot indisociabil, care se compune din ambianță, servicii și specialități tipice”, caracteristici pe care provincia le-a pastrat pana în ziua de azi.

Despre program
Programul de educație de educație culinară ”50 de săptămâni în bucătăriile lumii” este inițiat de agenţia Russenart Comunications în parteneriat cu Arpis.

Programul este derulat în perioada ianuarie – decembrie 2014 cu sprijinul a 78 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): Agro TV, Amelie.ro, Absolut TV, Autentic Promotion, BotosaniLife.RO, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Bucataria pentru toti, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, deBanat.ro, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastromag, Gastro Media, Gatitul.ro, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, iasifun.ro, Imaginea mea, Infoest, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, La Bucatarie, Lugoj Online, Marya, Magazin Salajean, Monitorul de Botosani, metropotam.ro, Mujer, Monitorul de Galati, Online Sudent, Orasul Suceava, Papa bun, Pap Tot, Radio Fix Botosani, ReplicaVedetelor.ro, resita.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Satmareanul.net, Senso TV, Somes TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Universul Argesean, Vacante la tara, Viata Buzaului, Woman TV, WorldWide Romania, Ziarul Actualitatea, Ziarul de Iasi.

Pentru detalii referitoare la proiect şi mai multe informaţii accesaţi http://www.inbucatariilelumii.eu/wp sau blogul www.inbucatariilelumii.wordpress.com.