Cum să-ți alegi primul ceas

Cu atâtea opțiuni disponibile, poate fi extrem de obositor să-ți alegi primul tău ceas de mână, mai ales dacă ești genul de persoană care se documentează foarte mult înainte de a cumpăra ceva. Partea bună este că ai toate șansele să-ți găsești ceva care să ți se potrivească perfect. Trebuie doar să ai puțină răbdare și să iei în considerare câteva lucruri de bază.

  1. Stabilește-ți un buget

Întotdeauna este bine să pornești de la acest lucru de bază: câți bani dorești să aloci pentru primul tău ceas? Documentează-te online, există nenumărate liste cu ceasuri organizate în funcție de gama de preț.

Decât să regreți că ai cumpărat un ceas de calitate proastă, mai bine mai aștepți puțin, până mai strângi bani, și cumperi ceva de calitate, de care să fii cu adevărat mulțumit.

Într-adevăr, marketingul cântărește enorm în prețul final, iar de cele mai multe ori ajungi să dai banii de fapt mai mult pe brand decât pe producție în sine. Și, chiar dacă poate părea superficial, te vei lovi de oameni care își vor forma o primă impresie despre tine în funcție de ceasul pe care-l porți, brandul acela fiind relevant social. Ceea ce ne duce la punctul 2…

  1. Care va fi scopul ceasului?

În afară de a citi ora la el, bineînțeles. Gândește-te când, cât de mult și unde îl vei purta. Cu ce îl vei asorta?

Vrei un ceas pe care să-l poți purta zi de zi și să se potrivească la cât mai multe ocazii? Vrei un ceas pe care să-l porți la evenimentele importante sau întâlnirile de business, cu care să poți impresiona social? Sau ești genul sportiv, care ar avea nevoie de un ceas digital sau cronograf, care funcționează simultan precum un cronometru?

Dacă dorești să-l porți zi de zi sau dacă ai copii, poate că nu ar fi o idee bună să-ți iei un ceas fragil sau scump, ca să ai mereu grija lui.

Dacă vrei un ceas pe care să-l poți purta la birou, nu opta pentru un ceas sport, mai bine îți cumperi unul cu curea de piele sau metalică.

Dacă ești pasionat de mediu, există variante de ceasuri eco-friendly, care folosesc lumina solară sau temperatura.

Important este să alegi un ceas care să ți se potrivească. Unii oameni poartă un singur model toată viața, care are valoare sentimentală pentru ei, fie a aparținut cuiva din familie, fie a fost primit cadou de la cineva important. Alții însă au câte un ceas pentru fiecare ocazie.

  1. De unde-l cumperi?

Cel mai la îndemână este să-ți aloci timp să analizezi ofertele de pe magazinele online de ceasuri.

Alege-le pe cele care-ți plac, salvează-le și uită-te la ele cât mai mult timp, chiar și câteva săptămâni. Ideea e să nu ajungi să cumperi un ceas de care te vei plictisi rapid și vei dori să scapi de el.

După ce ai mai filtrat din ele și te-ai hotărât la câteva modele preferate, du-te în magazin să le probezi, să vezi cum îți vin și pe mână. Ca tip, pe WatchShop găsești câteva mii de modele de ceasuri de mână, pe care ulterior le poți proba în showroom.

Ai mare grijă de unde cumperi, rezumă-te doar la magazinele autorizate. Dacă un ceas este prea ieftin, există doar două opțiuni: fie a fost furat, fie este fals. Dacă este fals, se va strica în timp record. Magazinele autorizate îți vor oferi de cele mai multe ori garanție prelungită, pe lângă cea de bază (de 1-3 ani).

  1. Cum îți vine?

Ceasul se poartă pe mâna pe care nu obișnuiești s-o folosești. Cu alte cuvinte, dacă ești dreptaci, îl vei purta pe mâna stângă, și invers.

Ai grijă să stea puțin lejer, dar nici să nu se miște prea mult. Când îl dai jos, nu trebuie să-ți fi lăsat urmă.

Ca mărime, regula de bază este că ceasurile mari nu arată bine pe încheieturile subțiri, și invers.

  1. Extra funcții?

Funcțiile suplimentare sunt toate acele caracteristici pe care ți le arată un ceas în afară de timp (oră, minut, secundă).

De exemplu, dacă obișnuiești să călătorești mult sau lucrezi cu oameni din diferite zone ale globului, atunci poate vei dori un ceas la care să-ți prestabilești fusul orar din mai multe orașe.

Dacă nu ești pasionat de înot, scufundări sau surfing, un ceas rezistent până la 30 de metri ar trebui să fie suficient pentru a rezista la ploaie sau spălat vasele.

Cu cât este mai complex mecanismul și cu cât are mai multe funcții suplimentare, cu atât va fi mai scump.

fotocredit