Principesa Margareta: Oamenii aflaţi la vârsta a treia merită respectul şi preţuirea tuturor

Custodele Coroanei Române, Margareta, îndeamnă, de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, la preţuirea şi ocrotirea acestora, apreciind că seniorii sunt “o arhivă vie a istoriei noastre”.

“Sărbătorim împreună Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. Avem în România aproape 4.000.000 de oameni în vârstă. Fundaţia Regală Margareta a României a fost mereu preocupată de problemele seniorilor. De cinci ani organizăm această conferinţă internaţională. Cu ajutorul specialiştilor încercăm să le oferim demnitate şi o viaţă cu mai puţine griji. Bătrâneţea este o etapă a vieţii noastre. Avem nevoie să o privim cu seninătate şi cu speranţă. De multe ori, oamenii în vârstă sunt consideraţi o povară. Nu este adevărat. De fapt, ei sunt o comoară. Ei sunt o sursă preţioasă de experienţă, o fântână de înţelepciune, martorii trecutului nostru, o arhivă vie a istoriei noastre. Fără ei, lumea ar fi mai săracă, fără profunzime şi fără suflet. Oamenii aflaţi la vârsta a treia merită respectul şi preţuirea tuturor. Ei sunt cei care ne-au crescut, ne iubesc şi ne inspiră în fiecare zi. Este datoria noastră să-i ocrotim. La mulţi ani şi sănătate tuturor seniorilor din România”, se arată într-un mesaj video al MS Margareta, postat, vineri, pe pagina de Facebook Familia Regală a României.

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, Fundaţia Regală Margareta a României a organizat, joi, conferinţa online “Bune practici pentru o bătrâneţe frumoasă”.

Conferinţa a fost deschisă cu mesajul Majestăţii Sale Margareta, preşedinte al Fundaţiei Regale Margareta a României, care şi-a exprimat dorinţa ca vârstnicii să fie respectaţi şi apreciaţi, iar experienţa lor să fie valorificată.

Aflat la a V-a ediţie, evenimentul a adus împreună speakeri naţionali şi internaţionali şi participanţi specialişti în domeniul senectuţii, dornici să împărtăşească şi să afle cele mai noi soluţii prin care viaţa celor 3,8 milioane de seniori ai României poate deveni mai bună.

Temele dezbătute au inclus statistici actuale şi tendinţe privind seniorii României, informaţii despre serviciile de asistenţă destinate lor, standardele legale şi cele dezirabile în centrele rezidenţiale, incluziunea seniorilor în lumea digitală, oportunităţi de participare şi de implicare în comunitate a persoanelor în vârstă.