Sighisoara – Biserica din Deal

Supranumita inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea „Perla Transilvaniei”,Sighisoara se poate bucura de faptul  ca fost inzestrata cu o serie de „bijuterii” pe care multe orase si-ar fi dorit sa le poarte plex 자막 자동 다운로드.

Datorita arhitecturii sale remarcabile, a pozitiei dominante si a ambiantei geografice Sighisoara a devenit punctul de atractie al multor turisti, care nu regreta alegerea unui astfel de circuit deoarece patrunderea in universul medieval le rezerva surprize nebanuite Airwolf download. Pana si obiectele aparent minore, ce li se dezvaluie,sunt animate inca de un fir de viata, marturii ale unor timpuri de mult apuse in negurile vremii Todd 12. Ascund atat de multe amintiri, astfel incat  reusesc sa transmita vizitatorilor vibratiile acelor evenimente stravechi.

Sighisoara se numara printre putinele orase  cetate din Europa, fiind un renumit complex medieval de arhitectura militara, civila, ecleziastica de valoare europeana 하나은행 보안프로그램 다운로드.

Dealul Cetatii gazduieste esenta universului medieval prin constructii simbolice  pe fiecare din cele doua platforme ale sale. Daca, pe platoul inferior, Turnul cu Ceas cronometreaza scurgerea timpului terestru,  in punctul cel mai inalt al dealului (429 m) bataile prelungi si grave ale clopotelor ce razbat din Biserica din Deal, devenita un monument reprezentativ pentru istoria Sighisoarei, amintesc ca totul se afla, in cele din urma, sub protectia divina entry 다운로드. Aici vei experimenta si vei gusta  din savoarea vietii omului medieval.

Neindoielnic, cel mai valoros monument arhitectonic  al Cetatii Sighisoara ramane Biserica din Deal, deschisa vizitatorilor doar in perioada cuprinsa intre lunile mai si octombrie 아이나비 맵 데이터 다운로드. Inestimabila valoare se datoreaza si existentei singurei cripte cunoscute in Transilvania, aflata dedesuptul corului, ce contine morminte din sec. XVI-XVIII 아나콘다 다운로드.

Detinatoarea  Marelui Premiu Europa Nostra acordat  pentru restaurarea si consolidarea structurala  si a premiului UE pentru patrimoniu, biserica construita in perioada 1345-1525 salasluieste adevarate capodopere, sculpturi, picturi religioase si altare putty pscp 다운로드.

Fie ca  ne aflam in interiorul cetatii sau in afara ei nu poti sa nu fii atras de contururile masive ale Bisericii din Deal a carei ornamentatie impresioneaza prin severitate si simplitate 로지텍 게임 소프트웨어 다운로드.

„Inchinarea magilor”,un ansamblu format din patru elemente compozitionale, reprezinta unul dintre putinele elemente decorative ale fatadelor bisericii 마인크래프트 자바 다운로드. Cele patru sculpturi impresioneaza printr-o deosebita plasticitate si forta de expresie chiar daca au fost vizibil macinate  de intemperii de-a lungul vremii. Situata  la marginea  ansamblului, figura Fecioarei Maria cu Pruncul reuseste sa domine compozitia devenind centrul atentiei.

Biserica dispune de doua intrari: una  amplasata pe latura sudica, cealalta pe latura nordica. Cel mai impresionant este portalul sudic, lucrat de acelasi mester care a realizat si intrarile de la Biserica Neagra din Brasov si Biserica Sf. Mihail  din Cluj.

Interiorul Bisericii din Deal degaja o armonie neasteptata, cu atat mai frapanta cu cat nimic din austeritatea  exterioara a zidurilor greoaie nu ne lasa s-o banuim.

In zilele frumoase de vara, prin cele cinci ferestre gotice ale sale se revarsa o lumina puternica invaluind corul si absida poligonala in „slava lui Dumnezeu”.

Un interesant arc de triumf separa cele doua parti ale bisericii.  In partea stanga a corului se afla un tabernacol  gotic, cu un decor traforat, in care se pastreaza cuminecatura. In mijlocul corului este amplasat un agheasmator gotic din piatra, care initial fusese amplasat langa intrarea in  biseria, unde credinciosii  isi inmuiau degetele in apa sfintita si faceau semnul crucii.

Monumentalele strane de pe ambele laturi ale corului sunt cele mai pretioase  piese de mobilier din  patrimoniul Bisericii din Deal.

Frescele, cu influente vizibile  ale Renasterii, sunt considerate „printre cele mai reprezentative exemple ale artei gotice tarzii din Transilvania”.

Putem spune ca totul indeamna la seninatate in acest interior cald, fragmentele de picturi de pe pereti dezvaluind intelesuri sacre. Sunetele orgii, privelistea altarelor gotice, steagurile breslelor Sighisoarei medievale, care impodobesc balconul bisericii, aduc un plus  de farmec acestui loc sfant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *