Sighisoara – Intre realitate si jocul cu istoria

Daca te afli pe meleagurile mirifice ale Sighisoarei, te poti numi un „om norocos” pentru ca ai ajuns in inima tarii, iar „Perla Transilvaniei” pare sa fie cea mai inspirata alegere dintr-o multitudine de obiective turistice care pot fi vizitate.

Fiecare imagine ce ti se va deschide in fata ochilor te va purta intr-o fascinanta calatorie inspre ceea ce unii numesc chintesenta neamului romanesc.

Printre putinele orase-cetate locuite din Europa si singurul conservat in cea mai mare parte dar si locuit din Romania, Sighisoara este un complex medieval de arhitectura militara, civila, ecleziastica de valoare europeana ce-ti poate oferi o frumoasa si interesanta lectie de urbanistica medievala.

Ferecata cu porti masive si aparata de turnuri si ziduri, Cetatea Sighisoarei s-a deschis acum lumii intregi, devenind locul de suflet, spatiu de vis, refugiu in atemporal al cavalerilor si domnitelor.

Lacasurile de cult sunt elemente esentiale care dau un farmec inegalabil acestor locuri, oferindu-ti pretextul de a realiza o intoarcere in timp intr-o lume plina de mister.

Situata pe platoul inferior al cetatii, in imediata vecinatate a Turnului cu Ceas, se inalta Biseria Manastirii, un monument de arhitectura in stil gotic, atestata documentar pentru prima data in anul 1928. Ea a apartinut Ordinului Calugaresc al Dominicanilor. Din 1550, dupa secularizarea averilor manastiresti, dominicanii se vad obligati sa paraseasca Sighisoara, iar biserica este preluata de Sfatul orasului. De atunci, Biserica Manastirii a devenit principala biserica evanghelica a comunitatii sighisorene.

Biserica a trecut prin mai multe etape constructive (1250-1300, faza gotica timpurie; 1483-1515, faza gotica-tarzie; 1677-1682, faza baroca; 1928-1929, faza finala).

Intre exteriorul si interiorul edificiului ecleziastic exista notabile diferente stilistice. Goticele fatade, innegrite de curgerea vremii, dominate de un abrupt acoperis de tigla, ascund un interior baroc.

Exteriorul este domiant de elementele gotice, fronton triunghiular foarte înalt, ferestre terminate in ogiva si un portal cu o profilatura bogat ornamentata.

Stalucitorul interior ce poarta amprenta stilului baroc te fascineaza prin expunerea unor extrem de valoroase obiecte de patrimoniu. Se pastreaza aici o cristelnita din bronz, decorata cu motive biblice, elemente heraldice, motive vegetale, fiind considerata „un exemplar de frunte al artei turnarii in bronz din Transilvania secolului al XV-lea”. Biseria Manastirii detine si o pretioasa colectie de 39 de covoare anatoliene datand din secolul al XVII-lea, ce impodobesc stalpii si balustradele balconului de pe latura nordica, fiind un mijloc obisnuit de decor in bisericile lutherane, mai ales ca Reforma interzisese cu strictete imaginile religioase figurative.

Biserica Manastirii este inaccesibila turistilor in perioada cuprinsa intre lunile mai si octombrie, insa poti participa la slujba comunitatii evanghelice din oras, care se desfasoara aici in fiecare duminica , la ora 10.

Devenita patrimoniu universal, in urma efortului de restaurare si consolidare structurala, Sighisoara a devenit cetatea noastra, a romanilor, o cetate intre cer si pamant, intre realitate si jocul cu istoria, ce iti ofera doar aparent sentimentul ancorarii in timpul real pentru ca fara sa iti dai seama aluneci usor in trecut…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *