Sighisoara – Povestea continua

Iubitor al traseelor turistice din spatiul  universului medieval, dornic participant la o palpitanta  lectie de urbanistica medievala, om de stiinta sau , pur si simplu, indragostit de tot ceea ce inseamana peisaj pitoresc, SIGHISOARA va reusi sa-ti ofere nenumarate marturii a unor timpuri disparute in negurile istoriei, si iti va da acel sentiment de „mandrie”ca te-ai nascut roman. Da, nu am gresit! Cu certitudine Romania este o tara frumoasa, cu locuri pline de farmec  si privelisti fascinante.

Suntem tentati sa ne uitam si sa apreciem numai ce se afla in afara granitelor ei, nerealizand faptul ca , poate, nu ne va ajunge o viata intreaga sa-i epuizam toate minunatiile. Din lipsa de timp, din neatentie, trecem cu privirea peste mult prea multe lucruri, care par, la o prima vedere „neinteresante”.

Iar cand constati ca inca mai sunt locuri unde renumite vestigii istorice s-au conservat, tentatia  de a impartasi si altora  din experienta ta, de vizitator al unor astfel de locuri, este enorma. Ca Sighisoara si-a consevat impecabil o mare parte din fortificatiile care alcatuiau sistemul defensiv al cetatii nu mai este un secret, dar ceea ce este ingrijorator ar fi faptul ca o astfel de situatie este tot mai rar intalnita.

Sa speram ca va exista intotdeauna cineva care se va gandi  la soarta unor astfel de marturii sacre ale istoriei neamului nostru  pentru a le salva de la un eventual pericol de prabusire datorat trecerii timpului care lasa amprente nemiloase asupra lor.

Noua din cele patrusprezece turnuri de aparare ale cetatii stau inca in picioare. Pe o lungime de 920 m, Dealul Cetatii este inconjurat de vechile ziduri, pe alocuri intrerupte iar de-a lungul lor numerosi turisti savureaza tot ceea ce poate sa-i transpuna in acea atmosfera medievala.

Alegand ca punct de plecare Turnul cu Ceas, poti urma linia fortificatiilor fie spre stanga (S-V), fie spre dreapta (N-V). In orice parte te-ai indrepta, vei sfarsi prin a ajunge din nou in locul de unde ai pornit.

TURNUL TABACARILOR, unul din cele mai vechi turnuri, are forma unei prisme de plan patrat si o inaltime destul de mica. Pozitia sa retrasa l-a ferit de incendiul devastator din 1676. Langa acest  punct fortificat a fost construit in 1631 un al doilea Turn al Barbierilor distrus mai tarziu, dar ale carui urme inca mai sunt vizibile pe tencuiala zidurilor vecine. Pe locul primului turn a fost inaltat Turnul Fierarilor  de astazi.

Se mai spune ca intre Turnul cu Ceas si Turnul Tabacarilor ar mai fi existat, acum 200 de ani, un alt turn, al Zidarilor si Dulgherilor, despre care s-au pastrat putine informatii.

Dupa 45 m, vei intalni TURNUL COSITORILOR, cu un aspect deosebit de ciudat, remarcandu-se prin jocul schimbator al volumelor sale. Cu o inaltime de 25 m a facut fata multor atacuri de-a lungul vremurilor, fiind totusi reconstruit de multe ori si modificandu-i-se infatisarea de fiecare data.

Galeria Puscasilor, un culoar cu acoperis de lemn, suspendat pe arcuri de zidarie, care s-a  pastrat pana in zilele noastre, inlesnea puscasilor strabaterea distantei dintre Turnul si Bastionul Cositorilor si cel al Tabacarilor, fara a  fi expusi pericolului gloantelor trase din afara cetatii.

Pana in Biserica din Deal nu mai apare niciun  punct fortificat, desi, potrivit traditiei, Turnul Aurarilor ar fi fost inaltat pe punctul cel mai inalt din partea  sud-vestica a cetatii. Se mai spune  ca reliefurile  din piatra din partea sa superioara, suflate in aur,  erau vizibile de la foarte mare departare. Lovit de un trasnet in anul 1863 a fost  transformat in sala  de gimnastica  a Gimnaziului  Evanghelic, apoi, din 1936, in capela mortuara.

Zidul de legatura  dintre Turnul Aurarilor si Turnul Franghierilor a fost distrus  deasemenea in anul 1706.

TURNUL FRANGHIERILOR, de plan patrat, are o forma simpla si dimensiuni modeste, fiind reparat in 1630 si transformat  mai tarziu in locuinta a paznicului cimitirului.

Zidul ce facea legatura dintre Turnul Franghierilor si Turnul Macelarilor a facut obiectul multor observatii  ale istoricilor, dar in urma prabusirii lui in 1994, nu s-a mai incercat o posibila refacere.

TURNUL MACELARILOR are trei niveluri cu cate cinci goluri de tragere si ofera in prezent o minunata perspectiva asupra vaii Tarnavei Mari si cea a Saesului.

Trecem pe langa  o mica poarta de intrare in cetate, cunoscuta sub numele de Intrarea Tarlei si ajungem in fata TURNULUI COJOCARILOR (BLANARILOR) care desi are o infatisare modesta se remarca prin echilibrul proportiilor.

La  mica distanta  de Turnul Cojocarilor se afla, pana in 1858, Turnul Tesatorilor, din ale carui materiale, rezultate in urma demolarii sale, au fost pavate in 1858 strazile cetatii.

Cea de a  doua poarta de intrare in cetate, cea Vestica, este strajuita de TURNUL CROITORILOR. Impresionant prin simplitate si severitatea sa, turnul, de plan dreptunghiular, este strabatut  la baza de doua ganguri paralele, boltite in cruce, prevazute odinioara cu porti si grilaje. Din vechea barbacana a Turnului Croitorilor, numita Podul Lung, nu s-a mai pastrat  decat un fragment  vizibil in partea stanga a soselei care urca  spre cetate.

Coborand de-a lungul strazii Zidul  Cetatii, ajungem la TURNUL CIZMARILOR, care inchide pe o latura frumosul parculet din preajma Bisericii romano-catolice. Refacut in 1681, in urma incendiului  din 1676, turnul are forma unei prisme hexagonale cu laturi inegale.  Dupa al Doilea Razboi Mondial turnul a adapostit  un depozit de documente de arhiva fiindu-i largite ferestrele  si schimbata intrarea.  In 2001 i s-a adaugat si o scara exterioara. In prezent, in Turnul Cizmarilor functioneaza postul RadioSon Sighisoara si redactia Jurnalului Sighisoara Reporter.

Nord –estul cetatii  este aparat  de TURNUL FIERARILOR, inaltat pe locul Turnului Barbierului, daramat in 1631. Cu un plan dreptunghiular, turnul pare mult mai inalt si mai impozant privit din exteriorul decat din interiorul cetatii.

Scurgerea implacabila a timpului a transformat functia militara  a acestor fortificatii in puncte de atractie, deosebit de pitoresti, pentru mii de turisti. Patrunzand intr-o lume ce-ti dezvaluie o fateta  a universului medieval devii martor  al unor timpuri demult disparute in negurile istoriei. Nu rata  un astfel de circuit turistic, de-a lungul zidurilor cetatii Sighisoarei ale caror fortificatii au fost impecabil conservate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *