Beneficiile uleiului de masline

Inca din vremuri stravechi, uleiul de masline a fost consumat cu placere,  iar proprietatile curative i-au fost recunoscute si apreciate. Acest lucru nu s-a schimbat nici in zilele noastre, uleiul de masline continuand sa fie in top cand e vorba de continutul cosmeticelor sau al medicamentelor.

Uleiul de masline ajuta foarte mult organismul uman deoarece prin caracteristicile sale favorizeaza ehilibrarea diferitelor functii in corp:

– reduce riscurile bolilor cardiovasculare deoarece este bogat in grasimi monosaturate si in special in acid oleic;

– favorizeaza reglarea indicelui de colesterol din corp;

– reduce tensiunea arteriala si indicele glicemic;

– contine antioxidanti precum vitamina E si carotenoide (pigmenti organici care se intalnesc la plante si la organisme care fotosintetizeaza).

Este indicat sa iti formezi un obicei din a consuma zilnic in jur de 40 ml de ulei de masline deoarece pe termen lung vor disparea riscurile de atac de cord si accidente cerebrovasculare, astfel explicandu-se rata mica a acestor incidente in randul locuitorilor din zona bazinului metiteranean, unde consumul este zilnic. Aceasta  rezulta din  faptul ca proprietatile chimice ale uleiului de masline ajuta la mentinerea elasticitatii arterelor.

In arta culinara, uleiul de masline este des utilizat pentru a oferi mancarurilor un gust mai bun si pentru a le imbogati cu proprietatile acestuia. Astfel, il poti folosi la salate sau  poti adauga 1-2 linguri dupa ce inchizi focul mancarii pe care o pegatesti.

ATENTIE! Uleiul extra virgin NU se foloseste la prajit deoarece la temperaturi de peste 177 grade Celsus isi pierde din proprietati si poate deveni toxic, si asta daca nu mai pomenim de mirosul si gustul urat pe care il va capata in timpul prajirii.

Asa ca in functie de ce mananci si ce combinatii alimentare faci, nu uita sa adaugi atunci cand este cazul si una-doua lingurite de ulei de masline. Mai tarziu o sa-ti multumesti pentru binele facut! 🙂