Ce provoaca obezitatea?

Astazi am fost la o conferinta extrem de interesanta si antrenanata – Michel Montignac a vorbit despre reteta lui minune de slabit discount propecia rx si despre pericolele ingrasarii. Au fost multe lucruri extrem de interesante, insa, avertizarile facute de marele nutritionist la adresa obezitatii m-au pus pe ganduri! Pana la urma este obozitatea o problema atat de mare precum ne avertizeaza specialistii?

Da, obezitatea este o problema grava a societatii noastre. Si mai grav este ca in ciuda multor campanii de informare, numarul persoanelor care sufera de obezitate si de diabet a crescut simtitor. Michel Montignac ne-a impartasit si cateva paradoxuri legate de obezitate si luarea in greutate! Sper exemplu, voi stiati ca sunt studii care atesta ca oamenii care sunt mai activi si au o viata mai dinamica sunt mai grasi decat cei care sunt sedentari? Spre exemplu, in Grecia cei mai slabi tineri profesionisti sunt cei care lucreaza in banci, iar aici ma refer exclusiv la numarul de kilograme si nu la performanta profesionala. Un alt paradox este legat de cantitatea de grasimi consumate (fie de origine vegetala, fie de origine animala). In Maroc, unde se consuma 17% grasimi pe cap de locuitor sunt mari probleme in ultimii ani cu obezitatea care este mult peste medie. La polul opus se afla Creta, unde, desi oamenii consuma aproximativ 42% grasimi, au cel mai mic numar de persoane obeze din Europa. Sa nu mai vorbim despre Statele Unite ale Americii, unde, s-a inregistrat o crestere cu peste 30% a persoanelor supraponderale doar in 2008.

Asa cum ne vorbea si marele nutritionist francez, obezitatea este o problema serioasa a societatii noastre si, astfel, masuri dintre cele mai radicale si radite ar trebui luate! Studiile arata ca obezitatea poate fi influentata genetic. Comportamentul alimentar de-a lungul vietii noastre ne poate influenta in mod negativ copii – chiar daca noi suntem slabi, generatiile viitoare se pot confrunta cu probleme grave! Michel a oferit un exemplu concludent – bunicii sunt slabi, iar parintii duc un regim de viata nesanatos – regimuri hipercalorice, fast-food, alimentatie deficienta, program incarcat. Drept urmare, parintii vor fi mai grasi, iar copii obezi.

Cum prevenim obezitatea? Cu un mod de viata normal. Atentie, spun normal pentru ca de multe ori sanatatea are o definitie persoanala pentru fiecare dintre noi! Cand spun normal ma gandesc la cumpatare din toate punctele de vedere – nici prea mult, nici prea putin. Infometarea ne slabeste, insa nu ne scapa de efectul de yoyo (sa castigi in greutate mai mult decat ai dat jos imediat ce ai incheiat regimul alimentar). Mai mult, daca suntem mai sensibile, un regim de viata cu multe excese (fie mancam prea mult, fie prea putin) poate avea efecte negative si asupra copiilor nostri. Asa ca, dragele mele, nu credeti ca ar trebui sa votam pentru normalitate? In Hollywood se spune “Nu exista prea slab!”. Eu propun o alta varianta: “Nu exista prea sanatos!”