De ce sa alegi un wrap Manduca pentru purtarea bebelusului tau?

Din fericire, femeile din ziua de astazi au acces la foarte multe informatii atunci cand vine vremea sa devina mame, astfel incat experienta cu sarcina, nasterea si parenting-ul sa fie cat mai placute si mai usoare.

Pe la inceputul anilor 2000, femeile erau mai private de informatie, deci vulnerabile in fata “binevoitorilor”, usor influentabile, tematoare si nesigure pe instinctele lor materne, ajungand la experiente traumatizante cu nasterea, grele si impersonale in etapa cresterii pruncului, de la neputinta de a mai alapta din cauza suplimentarilor cu lapte praf , la diversificarea nepotrivita, la  ingreunarea cu tot felul de accesorii fara de care parca specia nu ar fi supravietuit (tetine, biberoane, landouri, carucioare, etc etc).

Si cand te gandesti ca totul este, de fapt, atat… dar atat de simplu. Daca ne-am intoarce un pic cu fata la natura, la instinctele noastre primare, am (re)descoperi adevaratele avantaje pe care le poti avea de la lucrurile simple.

De ce sa iei nou-nascutul din pantecele mamei si sa il duci repede sa stea la sectia de neonatologie, apoi sa il pui in patutul lui cand esti in casa si, repede, in carucior cand iesi cu el pe-afara la plimbare. Si, in tot timpul acesta, sa te aduni de pe jos si sa te intrebi de ce plange intr-una si ce are, depasita de situatie. E clar, sa cresti copii e greu, mult prea greu. Cu atatea detalii si accesorii, mama e la un kilometru distanta de puiul ei, leganat pana atunci timp de 9 luni in pantecele sale, tinut la cald si bine.

Imi amintesc o prietena care, de fiecare data cand iesea la plimbare, cara dupa ea o geanta imensa cu de toate si un fel de carucior-apartament pentru copilasul ei. La intoarcere, caruciorul trebuia dus in casa, evident, sus, la etajul 8, carat vreo 10 trepte pana la lift, si el, si geanta, si copilul. Mama aceea nu vrea sa mai treaca vreodata prin experienta mamiciei. Si o inteleg.

Sunt parinte a doi copii. La prima sarcina, eram si eu acolo in linie cu mamele lipsite de informatie si afectate grav de mass-media. Niste cursuri de parenting Lamaze mi-au schimbat perspectivele. Niste oameni potriviti intalniti pe drumul acesta frumos al devenirii parinte m-au ajutat enorm si le multumesc.

La cursurile pe care le frecventam in ultimele 2 luni de sarcina, am auzit pentru prima data de “wrap” pentru purtarea bebelusului. Imi aduc aminte ca venise o mamica sa ne arate cum se foloseste, a scos o bucata imens de lunga din geanta si s-a infasurat frumos in ea, aratandu-ne cum se pune un nou-nascut la pieptul mamei. Ba chiar cum se poate alapta in el. Mi s-a parut SF atunci, am zis ca nu e de mine. Pe primul copil am decis sa il port in brate cand mergeam la plimbare, pentru ca asa se va simti el in siguranta, aproape de mine, mutat din pantec mai sus, langa inima mea. Era micut si nu simteam ca e nevoie de altceva, de carucior in niciun caz. Cand s-a facut mai mare, am trecut la sisteme de purtare adecvate, la Sling si Marsupi Plus, si a fost foarte bine.

Pe al doilea copil l-as fi purtat tot asa ca bebelus, in brate, dar  aveam nevoie de inca o pereche de maini ca sa il pot ajuta si pe cel mai mare, la nevoie, plus sa dezleg si cainele, care cerea si el cu noi. Asa ca mi-am adus aminte de “wrap”-ul acela lung care ma speriase. Dupa cresterea unui copil, putine lucruri te mai sperie. ☺Asa ca, nici n-am mai stat pe ganduri, trebuia sa iesim din casa la plimbare, ne place sa ne plimbam prin padurea din apropierea casei si cum altfel daca nu cu bebelusul “legat” de mine? Am navigat pe internet dupa informatii despre cel mai recomandat wrap, am intrebat prietenele-mame in stanga si in dreapta si toate m-au trimis in acelasi punct: wrap-ul elastic Manduca.

12325720_10153547297268174_1267938938_o

Cand alegi un sistem de purtare, e bine sa probezi mai multe si sa vezi ce ti se potriveste tie si copilasului. Sistemul trebuie sa le creeze un mediu asemanator celui intrauterin, la caldurica, aproape de mama, auzindu-i inima, simtindu-i mirosul.

Recomandate pentru nou-nascuti sunt wrap-ul elastic, cel tesut, slingul cu inele, mei tai-ul si SSC-urile adaptate pentru bebelusi mici (marsupii, soft structure carrier), adica Manduca, Boba, Ergo.

Important este ca bebelusul sa aiba spatele sustinut, curbat in forma literei C, funduletul si picioarele in M.

Pentru comfort, au aparut si wrap-uri tip bluza. Adica wrap tricou, te imbraci cu el si faci legatura peste copil, mult mai usor de pus.

Eu nu am avut tricou, dar produsul a venit cu un manual foarte clar despre cum sa il folosesti in mod adecvat, am prins repede miscarea si da-i cu purtatul: in casa la micul dejun, la crizele de plans, la joaca pe parchet cu cel mare, la adormit atunci cand nu mergea in niciun fel si afara la plimbare. Prima oara cand l-am pus in wrap, copilul s-a relaxat atat de tare ca a scapat instant de toate crampele care il chinuiau si a adormit. A fost o revelatie de moment. Copilului ii era bine, mie imi era bine, cu cel mare reuseam sa petrec timp, faceam treaba prin casa, asezam una-alta, lucrurile se miscau firesc. Deci, atat de simplu.

De ce recomand cu tarie wrap-ul Manduca in fata altor marci? Pentru ca materialul face diferenta. Este din 100% bumbac organic, fin si moale, fara niciun pic de elastan, dar totusi foarte elastic, datorita tesaturii. Nu se lasa si nu trebuie sa refaci legatura in timpul purtarii, fiind elastic doar pe diagonala.

Materialul este foarte usor si subtire si, cu toate astea, sustine foarte bine copilul, fara sa se lase vreun pic.

Mai mult, este certificat GOTS (materialul nu contine chimicale), deci stam linistite cand copilul incepe sa il molfaie. ☺

Foarte utile sunt si cusaturile diferite de pe margini, care te ajuta sa iti dai seama daca ai rasucit materialul la spate din greseala (e mai incomod pentru spate cu rasuciri de material).

Eu am avut rosu, dar sunt foarte multe culori frumoase de unde sa alegi si l-am avut de aici http://hiphip.ro/collections/wrap

Gasiti la ei o varietate de sisteme de purtare. In plus, ofera si suport in alegerea unui sistem de purtare potrivit nevoilor fiecaruia, au consultanti specializati de babywearing formati de cea mai veche scoala din domeniu – Die Trageschule.

Exista o multime de tutoriale pe internet despre babywearing, grupuri de socializare (de exemplu  BW RO – babywearing fara stres ), comunitati de unde poti afla tot ce iti trebuie pentru ca lucrurile sa devina simple si naturale si sa nu te indeparteze inutil de copil.