Chirurgia plastica, la mare cautare in zilele noastre, are si ea istoria ei. Cu mii de ani in urma, oamenii foloseau metode primitive, ce-i drept, pentru a-si opera defectele corporale.
Se spune ca incipitul chirurgiei plastice isi are radacinile in Imperiul Roman, atunci cand baile si saunele publice erau un lucru obisnuit. Oamenii se intalneau in cadrul bailor publice, unde aveau posibilitatea de a se analiza pe indelete. De aceea, baile publice erau de cele mai multe ori un motiv de temere pentru scalvii acelor vremuri.
Nu mai este niciun secret pentru nimeni faptul ca sclavii erau marcati de catre stapanii lor cu semne specifice, de cele mai multe ori pe spate, iar acestea reprezentau modalitatile prin care sclavii erau diferentiati de restul lumii. Odata insemnati, acestia erau marcati pe viata de cel care le era stapan. De aceea, daca cineva descoperea pe spatele tau semne, erai privit ca un sclav, renegat de societate si fara drept la o viata normala, insa daca aveai semne pe partea frontala a corpului, erai privit ca un invingator, ca un luptator care a supravietuit, iesind victorios din lupta.
Pentru a scapa de nedorita povara, de semnele care le marcau viata, sclavii recurgeau la metode extrem de dureroase, inacceptabile pentru noi, insa care reprezentau ultima lor sansa la o viata normala: isi taiau portiuni de carne din zona marcata, pentru a sterge urmele sclaviei, iar cicatricile ramase nu dezvaluiau secretul ”rusinos” pe care acestia il tainuiau in suflet. Cicatricile ramase erau prezentate de cele mai multe ori ca fiind rezultatul unor opariri, accidentari, etc, iar sclavii ajungeau astfel oameni normali.
Un alt subiect tabu in acea perioada era circumcizia. Cine era circumcis era privit ca fiind evreu si nu avea ce cauta in Imperiul Roman. De aceea, multi apelau la chirurgia plastica, operandu-si zona circumcisa. Astfel, printr-un procedeu stiut doar de catre medicii din acea vreme, oamenii isi recapatau aspectul natural al penisului.
Micsorarea mameloanelor unui barbat gras, reprezenta pentru acesta recapatarea dreptului la o viata normala. De aceea, cei mai multi dintre cei care sufereau de aceasta problema, uitau de dureri si teama si se supuneau unei operatii extrem de riscante si dureroase. Operatia de ginecomastie, care se efectueaza si in zilele noastre, trebuia facuta intr-un timp foarte scurt. De aceea, nu orice medic se putea ocupa de pacient. Medicul trebuia sa fie rapid si foarte sigur pe ceea ce face. Pentru atenuarea durerilor, se foloseau extracte de plante pe care uneori chiar insusi medicul le crestea in propria lui gradina.
Asa-numitele ”plante tamaduitoare” aveau un efect de scurta durata si erau folosite pentru ca pacientul sa nu moara din cauza socului si a durerilor cumplite. Dintre acestea sunt amintite cateva precum matraguna, macul, opium, etc.
Au trecut anii si Imperiul Roman se confrunta cu o noua moda, daca putem sa o numim asa: luptele dintre sclavi, luptele in arene. Peste 20.000 de oameni veneau frecvent pentru a-i vedea pe sclavi cum se lupta. Se puneau pariuri si niciunul dintre stapanii sclavilor nu isi dorea sa isi piarda investitia, de aceea, erau solicitati cei mai indemanatici si abili medici pentru a lucra la Colosseum, iar aceasta reprezenta cea mai buna slujba pe care si-o putea dori orice medic in acea vreme.
Medicul Claudius Galenus din Pergan, a fost adus la curtea imparatului Marcus Aurelius, pentru a se ocupa de insusi imparatul Marcus, dar si de sclavii care luptau la Colosseum, ”pentru a-i vindeca poporul”, asa cum spunea Marcus Aurelius. Acesta avea sa devina unul dintre cei mai mari medici ai Antichitatii, considerat a fi unul dintre fondatorii anatomiei si farmacologiei, cel mai prolific autor medical.
In timpul lui Galen, medicina a cunoscut epoca de aur, facandu-se mari descoperiri in domeniu, descoperiri care stau la baza medicinii actuale: metode de operare, instrumente, medicamente, calmante, etc.
In baile publice, nuditatea era un lucru normal, iar oamenii deveneau tot mai constienti de corpul uman. De aceea, ei incercau sa fie perfecti. Desi corpul barbatesc era in prim plan( judecand dupa multele statui care ii intruchipeaza pe acestia) si femeile se aratau foarte interesate de aspectul lor. Intr-unul dintre inscrisurile acelei perioade, se aminteste despre o femeie care a suferit o operatie foarte dureroasa, o operatie de micsorare a clitorisului, fapt ce dovedeste evolutia medicinii.
Desi erau frecvente aceste tipuri de ”operatii de infrumusetare”, nu toata lumea avea acces la ele, ci doar cei instariti, bogatii vremii.
Multe sunt povestile despre lumea antica, insa nu stim cu siguranta daca acestea sunt si reale. Cert este ca, desi multe dintre dovezile care datau din perioada Imperiului Roman au ars, exista totusi cateva scrieri care au ramas salvate si asta pentru ca arabii cand cucereau un popor, pastrau toate textele acestora si le traduceau.Aceste traduceri stau drept marturie descoperirilor medicale ale Antichitatii.
Ca o comparatie intre medicina antica si cea din zilele noastre, putem spune ca instrumentele folosite la inceputurile medicinii sunt asemanatoare cu cele folosite astazi in cabinetele medicale din orice colt al lumii, stramosii nostri foloseau plante petru calmarea durerilor, plante care se regasesc in compozitia multor pastile din ziua de astazi, iar tehnica de operare este asemanatoare, putin schimbata datorita inovatiilor in domeniu.
Sursa: ”Chirurgia plastica”- Viasat History
credit foto: citelighter