“Lacul lebedelor”, în coregrafia lui Gheorghe Iancu, pe scena ONB

Baletul “Lacul lebedelor”, de Piotr Ilici Ceaikovski, în coregrafia maestrului Gheorghe Iancu, revine astă seară şi în 23, 26, 29 iunie pe scena Operei Naţionale Bucureşti (ONB), a anunţat, vineri seară, directorul general al instituţiei, Răzvan Ioan Dincă, într-o conferinţă de presă dedicată anunţării evenimentului. 

“Sunt deosebit de onorat, deoarece această personalitate a lumii dansului şi a coregrafiei internaţionale a acceptat imediat invitaţia noastră, înconjurat de o echipă deosebită şi a realizat un spectacol care sper să aibă pe scena coregrafică românească mulţi ani de-acum înainte”, a spus Dincă.

La o distanţă de cinci ani de la naşterea spectacolului, marele dansator şi coregraf aduce în faţa publicului bucureştean, cu o nouă companie de balet a teatrului liric, un spectacol ce şi-a lăsat puternic amprenta în sufletul, dar şi în cariera sa artistică.

Potrivit lui Răzvan Ioan Dincă, noua versiune se doreşte una “îmbunătăţită, chiar şi faţă de aceea prezentată în urmă cu cinci ani pe scena ONB”, primul spectacol având o distribuţie integral românească, urmând ca la celelalte reprezentaţii distribuţiile să includă şi artişti invitaţi din străinătate. 

Gheorghe Iancu a mărturisit că a trăit “o lună de mare entuziasm, dată de o companie tânără, care a muncit până la sânge şi la propriu şi la figurat”.

Potrivit artistului, în coregrafia sa spectacolul “se diferenţiază de versiunea maestrului Danovski, care era una splendidă”, prin faptul că este “înglobat în personalitatea” sa.

“Nu mai este un spectacol pentru copii. Am ales să fac o introspecţie psihologică a personajului principal, un tânăr care nu şi-a definit personalitatea în totalitate. Siegfried are o partitură mai importantă, pe care am făcut-o inconştient, practic, prin spectacolul pe care l-am dansat”, a mărturisit Gheorghe Iancu, pentru care “spectacolul, oniric şi suprarealist, este povestit de un vis al lui Siegfried”.

Libretul, regia şi coregrafia noii montării de la Opera bucureşteană aparţin lui Gheorghe Iancu, după Marius Petipa şi Lev Ivanov, scenografia este semnată de Luisa Spinatelli, în timp ce la pupitrul orchestrei ONB se află dirijorul Iurie Florea.

sursa articol: agerpres.ro