Crepuscul by Fe[male] – o incursiune in cromatica rece a noptii

Crepuscul este o colectie despre trecerea timpului care deriva, precum o prisma originala, lumina in umbra si, mai apoi, intunericul in lumina. O poveste in 16 acte despre complementaritate și paradox, pentru ca lumina devine materiala doar în absenta luminii.

 Colectia este o incursiune in cromatica rece a noptii, trecand de la griuri specifice umbrelor de seara catre negrul noptii, care sedeschide mai apoi în nuante de indigo-violet, pentru a culmina in albastrul clar, noros, al diminetii ce precede rasaritul.

Acest pasaj al culorii și luminii este redat prin suprafețe care strălucesc și oglindesc, decupate geometric, ca niste prisme deconstruite, care manipulează lumina.

” Ochiul uman vede putin distorsionat in intunericul noptii, de aici si inspiratia noastra de a interpreta volumele prin folosirea tesaturilor din familia neoprenului, ca de exemplu tricotul caserat. Acesta prins in taieturi putin neconventionale, precum fusta noastra plisata ca un acordeon, va oferi vizual o interpretare particulara si 3D a pliseurilor clasice!” declara Mirela Fraser, Directorul de Creatie Fe[male].

S-au folosit si taieturile clasice, cum e cea a paltonului negru, din catifeaua caserata, care are o forma “New Look”, data de spatele amplu, dar si o silueta stransa cu un cordon cu aplicatii din plexiglass.

Pe rochiile realizate din materiale fluide, precum matasea, au fost aplicate bucati din plexiglass, ca o oglinda, pentru a obtine efectul de reflexie a lunii in roa de pe frunze.

Fe[male] a incercat sa interpreteze jocul dintre lumina si umbra, dintre suprafata mata si lucioasa, pe bustiera din catifea caserata si plexiglassul negru glossy sau decupajele unui cer negru si innorat in fusta lunga cu un material de bumbac sfasiat peste triplu voalul greu, care umareste fiecare miscare a corpului.

Paradoxul ca lumina devine materiala doar prin absenta ei este redat prin introducerea unor transparente clare sau subtile atat in piese care in mod obisnuit se joaca cu transparenta, cum sunt body-urile, cat si in piese care in mod normal nu ar putea sa suporte astfel de alegeri, precum colantii.

Ultima piesa este momentul de rasarit: reprezinta cerul diminetii putin innourat, putin nehotarat sa se desparta de umbrele noptii, dar speriat de stralucirea noului soare, dat de reflexia luminii in placile de plexiglass. Lucru obtinut printr-o tesatura speciala cu paiete aplicate si pictate intr-un efect de “die tie” foarte clasic, dar care astfel exprimat a creat pretiozitate si fluiditate.

Fiecare piesa a fost gandita ca o bucata dintr-un puzzle, care spune o poveste singulara dar ramane si o parte dintr-un intreg inchegat si unitar.