Madame Gres – Arta de a sculpta o rochie

Germaine Émilie Krebs (1903–1993), cunoscuta ca si Alix Barton si mai tarziu “Madame Gres” si-a deschis casa de moda in 1942 la Paris. De profesie sculptorita si pasionata de dans si arta, a ales sa devina creatoare de moda. Madame Gres declara “Am vrut sa fiu sculptor, pentru mine nu exista diferenta intre a lucra materialul sau piatra. A produs creatii haute couture de o rara eleganta si  rafinament pentru femei din inalta societate. Printre clientele cunoscute se numarau: Jane Birkin, Marlene Dietrich, Greta Garbo, Edith Piaf, Grace Kelly si ducesa de Windsor.

O femeie simpla, nu o interesau lucrurile extravagante si nici mondenitatile. Atelierul sau era situat la nr 1 rue de la Paix, decorat intr-un stil minimalist, aproape auster. Madame Gres creea rochii in stil antic, asimetrice, drapate pe corp, rochii mulate sau rochii cu volum, iar simplitatea aparenta a acestora ascundea de fapt o adevarata arta. Nu lucra niciodata cu tipare, doar schita rapid modelul si deseori materialul ii dicta ce trebuie facut din el. Taia si cosea direct pe clienta, iar aceasta trebuia sa aiba rabdare sa stea ore in sir nemiscata in timp ce ea ii modifica cu grija pliurile. Stilul sau era usor de recunoscut: deseori, modelul rochiei avea crapaturi pentru a expune o parte din piele, dar mereu cu bun gust si pliurile erau extrem de mici si dese. Pliul Gres era format cu mana in timpul constructiei rochiei, apoi cusut si consista in reducerea a 280 cm de material in 7 cm de pliuri foarte apropiate. Materialul preferat de aceasta era jerseu de matase, iar pentru o rochie folosea intre 13 si 21 de metrii de material.

Calitatea creatiilor sale este nemuritoare. Prin simplitatea si rafinamentul lor ele sunt inca moderne, si ar putea fi purtate cu usurinta si astazi.

In anii 80 a vandut afacerea lui Bernard Tapie, iar in 1988 casa de moda a dat faliment. Desi poate nu atat de cunoscuta publicului larg, precum Coco Chanel, Madame Gres ramane unul dintre designerii ce au revolutionat moda in secolul XX. Astazi, la Paris ii puteti admira creatiile in diferite expozitii organizate la Muzeul Modei si la Muzeul Artelor Decorative.

 

 photo credit