Casa Dior, acuzata de “rasism pe podiumul de moda”

Casa de moda Dior a fost acuzata de “rasism pe podiumul de moda” de catre un director de casting, pentru ca, in cel mai recent show de moda prezentat la Paris, nu a avut niciun model de culoare.

Astfel, daca pana recent, prezentarile de moda ale casei Dior se remarcau si prin multiculturalitatea si diversitatea modelelor, se pare ca in ultimele prezentari avem de-a face cu o schimbare de optica si toate modelele sunt “foarte germanice”, informeaza Daily Mail.

In acest context, James Scully, care se ocupa cu selectia modelelor pentru Tom Ford, Jason Wu, Derek Lam, Stella McCartney, Lanvin si Carolina Herrera, l-a acuzat pe Raf Simons, directorul de creatie al casei Dior, ca a transmis prin aceasta atitudine un mesaj similar cu cel al predecesorului sau John Galliano, concediat de la Dior in februarie 2011, dupa ce a facut o serie de afirmatii cu caracter rasist intr-o cafenea din Paris.

“Castingul de la Dior a fost atat de «alb» incat mi se pare ca a fost deliberat. Am urmarit acel show de moda si m-a plictisit – aproape ca nu m-am putut concentra asupra hainelor din cauza modelelor”, a declarat James Scully pentru BuzzFeed.

De asemenea, Scully a comentat si la adresa casei Calvin Klein, sesizand ca, prin introducerea unui singur model de culoare in prezentarea sa de moda, a facut un efort minim, un “tokenism”, cu scopul de a scapa de gura lumii.

Casa de moda Dior s-a confruntat cu un major scandal rasial in februarie 2011, cand directorul de creatie de atunci, John Galliano, a atras oprobriul opiniei publice dupa ce a facut o serie de afirmatii rasiste intr-o cafenea din Paris.

“Il iubesc pe Hitler!”, a strigat Galliano pe cand se afla in cafeneaua La Perle, din Paris. Afirmatia lui a provocat o reactie negativa din partea unei doamne de la o masa alaturata. Iar pentru ca aceasta a incercat sa-l tempereze, creatorul a izbucnit si mai tare: “Oamenii ca tine ar trebui sa fie morti. Mamele voastre, stramosii vostri, toti ar fi trebuit sa fie gazati”.

Afirmatiile lui au starnit un adevarat val de reactii negative in presa din toata lumea si in randul unor organizatii pentru apararea drepturilor omului si au dus la inlaturarea sa din functia de director de creatie al casei Dior. Printre cei care si-au exprimat totala dezaprobare in legatura cu afirmatiile lui Galliano a fost si actrita Natalie Portman, care are origini evreiesti.