Natalie Portman, laureată a Premiului Genesis 2018

Actrița americană de origine israeliană Natalie Portman a fost distinsă cu Premiul Genesis 2018, a informat marți fundația care acordă acest premiu decernat anual unor membri ai comunității în semn de omagiu adus carierei lor profesionale și pentru angajamentul lor față de valorile evreiești, relatează EFE.

“Prezența carismatică a lui Natalie pe ecrane a emoționat inimile a milioane de oameni”, a declarat Stan Polovets, cofondator al Fundației Premiului Genesis.

Membrii juriului au lăudat angajamentul actriței față de cauzele sociale și legătura ei strânsă cu originea sa evreiască și israeliană care o transformă, potrivit lui Polovets, într-un punct de reper pentru milioane de tineri evrei.

Natalie Portman, care s-a născut la Ierusalim în 1981 sub numele real de Neta Lee Hershlag, a plecat cu familia în SUA când era copil iar la 12 ani ani a început o carieră de succes în cinema, încununată de două Globuri de Aur și un premiu Oscar pentru cea mai bună actriță datorită interpretării sale magistrale în filmul ‘Black Swan’ din 2010.

Deși a plecat din Isreal când încă era copil, Portman are dublă naționalitate, vorbește ivrit și menține legături strânse cu comunitatea sa de origine. În 2015, ea a regizat ‘A Tale of Love and Darkness’, un lungmetraj vorbit în ivrit care este o adaptare a cărții scriitorului israelian Amos Oz.

Dincolo de cariera ei artistică, Portman este cunoscută pentru militantismul său în favoarea egalității de gen, pentru drepturile animalelor și eradicării sărăciei.

Ca în fiecare an, Premiul Genesis este însoțit de un cec în valoare de un milion de dolari destinat unor programe filantropice, care cu această ocazie și în onoarea lui Portman va fi acordat unor proiecte care promovează egalitatea de gen.