Cum să alegeți scaunul potrivit de mașină pentru nou-născut

Scaunul de mașină este una dintre cele mai importante achiziții pe care le veți face pentru siguranța și protecția copilului dumneavoastră. În cazul unui accident auto, riscul ca cel mic să se rănească va scădea cu până la 70%. În plus, scaunele auto sunt acum obligatorii prin lege pentru a transporta copilul, indiferent dacă aveți sau nu mașină proprie, așadar nu amânați achiziția sa până după naștere.

Acesta trebuie instalat indiferent de trafic, distanța care trebuie parcursă sau de stilul de condus – statisticile arată că cele mai multe accidente mortale în care au fost implicați copii s-au petrecut la viteze medii de 40 km/h.

Este important să găsiți un scaun care să se potrivească în mașina dumneavoastră. De asta depind mai mulți factori, cum ar fi lungimea sa, cât este de înclinat sau cât de curbate sunt scaunele mașinii. Ideal ar fi să-l puteți proba în mașina dumneavoastră înainte să-l cumpărați, pentru a verifica dacă se potrivește.

În primul rând, trebuie să vă decideți asupra sistemului de fixare a scaunului. Există sisteme de prindere cu ajutorul centurilor mașinii sau sistem de fixare prin baza IsoFix, un sistem standard, implementat la mașinile mai noi, prin care scaunul devine parte integrantă a banchetei auto iar baza este în permanență fixată în vehicul. Dacă aveți sistem de prindere IsoFix, verificați și informațiile din cartea mașinii, unde vor fi trecute categoriile și clasele de mărimi ale scaunelor ce pot fi folosite.

Fiți atenți inclusiv la scaunele care sunt descrise în prezentare ca fiind “universale”, deoarece asta nu înseamnă că se vor potrivi automat în orice mașină. De asemenea, nu uitați să luați în considerare și dacă-l veți folosi și în alte mijloace de transport, cum ar fi mașina bunicilor.

Scaunele pentru copii sunt împărțite în funcție de greutatea și înălțimea maximă admisă. Citiți cu atenție descrierea produsului înainte să vă decideți ce scaun să cumpărați. În majoritatea cazurilor, înălțimea este prima depășită de cel mic – treceți la următoarea grupă în momentul în care capul copilului depășește partea superioară a scaunului.

Scaunele destinate copiilor care n-au împlinit doi ani se vor amplasa în spate, cu spatele la drum. În cazul unui accident, această poziție este considerată a fi cea mai sigură, deoarece va reduce presiunea și va proteja mai bine gâtul fragil al unui nou născut.

Acestea vor fi așezate pe scaunul din față doar în situații excepționale, când copilul necesită supraveghere permanentă (dacă este bolnav, de exemplu). În acest caz, va trebui să dezactivați airbag-ul frontal și să deplasați scaunul mașinii la distanță maximă față de bord.

Alegeți un scaun care să vă permită să strângeți copilul în ham cu cinci puncte de siguranță, acestea fiind cele mai sigure (sunt două peste mâini, două peste coapse și una peste picior). Puteți achiziționa astfel de scaune de la magazinul online MamiNet.ro, unde, în această perioadă, există reduceri între 10 şi 20%, la modele precum  Daytona, Cruizer GTS şi altele.

Foarte importantă este și instalarea scaunului, care este mai grea decât poate părea inițial. Statisticile arată că 75% din scaunele pentru copii sunt instalate greșit, așadar începeți prin a citi instrucțiunile. Printre cele mai mari greșeli făcute se numără: scaunul strâns insuficient (acesta nu trebuie să poată fi mișcat în lateral mai mult de un centimetru), pus centurile greșit sau uitat să fie legat copilul în hamuri.

Dacă, din rațiuni economice, aveți de gând să împrumutați de la alți părinți sau să cumpărați unul second hand, asigurați-vă că n-a fost implicat niciodată într-un accident și că îl veți primi însoțit de cartea de instrucțiuni.

Un ultim sfat: căutați să cumpărați un scaun care are husă detașabilă, înveliș care să poată fi curățat și spălat ușor.

Foto credit